«Καμπανάκι» για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα χτύπησε ο Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή και τα μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική έπειτα από τη φονική κακοκαιρία με τους 7 νεκρούς.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά για το σύστημα ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα «Για να μην κρυβόμαστε. Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα είναι στα όρια του. Για να έχουμε μπλακ άουτ, κάποιος λόγος υπάρχει. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε, δεν θέλω όμως και να τρομάξω τον κόσμο. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια συνολικά στη χώρα έτσι ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα. Τη Δευτέρα είχαμε πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας. Προχθές είχαμε στο Λασίθι. Ποικιλοτρόπως το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα έχει παραμεληθεί. Είναι στα όρια του. Δεν είναι μόνο το γνωστό οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Φυσικά είναι και αυτό και είναι κομβικό. Είναι και μια σειρά και από άλλα προβλήματα. Έχουμε ένα συνολικό και οριζόντιο πρόβλημα. Δεν είναι ευχάριστη η κατάσταση. Λόγω της αυξημένης ζήτησης το καλοκαίρι υπάρχουν θέματα. Πχ δεν έχει προχωρήσει η σύνδεση με καλώδιο της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη με μεγάλο κόστος».
Τι θα γίνει στη Χαλκιδική με το ρεύμα
Οταν ρωτήθηκε για το επείγον ζήτημα της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική, την όλη κατάσταση και πως αντιμετωπίστηκε, όπως και τι θα συμβεί τώρα σχολίασε ο κ.Χατζηδάκης «Το πρόβλημα ηλεκτροδότησης επικεντρώνεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, στο πρώτο πόδι. Εκεί υπήρξε μεγάλη ζημιά με τους πυλώνες. Σε όλη την υπόλοιπη Χαλκιδική υπάρχει κανονικά ρεύμα. Για το πρώτο πόδι έγινε μια προσπάθεια με γεννήτριες που μεταφέραμε, ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη. Οσα υπήρχαν στην Ελλάδα. Διότι δυστυχώς χρησιμοποιούνται στην Κρήτη, στην Σαντορίνη και τη Ρόδο, καθώς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι στα όρια του. Για αυτό βλέπετε και τα μπλακ άουτ που βλέπετε. Οσα ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη υπήρχαν και από ιδιώτες τα πήραμε, και του στρατού. Προσπαθήσαμε να φέρουμε και από το Βέλγιο, αλλά από εκεί χρειάζεται αρκετή ώρα και δεν μας βοηθά. Προσπαθούν τα συνεργεία να τελειώσουν μέχρι το μεσημέρι, το πρόβλημα με τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ στην Ποτίδαια. Και από όσο με έχουν διαβεβαιώσει και από τον ΑΔΜΗΕ και από τον ΔΕΔΗΕ περίπου το μεσημέρι ή λίγο μετά το μεσημέρι θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Ενδεχομένως τις πρώτες ώρες να έχουμε το φαινόμενο να σταματά και να ξεκινά πάλι το ρεύμα. Πάντως δρομολογείται το όλο πράγμα να λυθεί. Πατήσαμε γκάζι, κάναμε ότι περισσότερο μπορούσαμε. Έδωσα και εγώ κατευθύνσεις στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΗΕ για να μεταφέρουν όσα περισσότερα συνεργεία μπορούσαν. Ο ΔΕΔΗΕ μετέφερε 50 συνεργεία και ότι υλικά είχε από όλη την Ελλάδα. Δούλεψαν και νύχτα με προβολείς και με δύσκολο καιρό. Γιατί χθες το μεσημέρι είχε μια καταρρακτώδη βροχή μετά την κακοκαιρία. Ότι μπορούσε να γίνει ανθρωπίνως, έγινε. Ήταν δύσκολο και για μένα, καθώς είμαι τριών ημερών υπουργός για να επικοινωνήσω και να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν γνώριζα».
Ο Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε για το ζήτημα της ΔΕΗ που «καίει» και το μέλλον της εταιρίας «Τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης θα προχωρήσει το θέμα της ΔΕΗ. Θα τοποθετηθεί νέα διοίκηση. Θα δούμε και τις μελέτες και βασικός άξονας είναι να σωθεί η εταιρία. Πρόθεση μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να μην αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δεν είναι πρόθεση μας, περιμένω να έχω πλήρη ενημέρωση. Δεν θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο απέναντι μας. Αυτή την ώρα δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικοποίηση, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν βρίσκεται στρατηγικός επενδυτής. Το θέμα είναι η διάσωση της επιχείρησης και των εργαζομένων. Δεν την παίρνει κανένας τη ΔΕΗ. Το θέμα είναι η διάσωση της. Ο Μίλτον Φρίντμαν να έρθει δεν θα βρει επενδυτή για τη ΔΕΗ».