Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα αγγίζουν τα 2,6 δισ. ευρώ.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και οι υφυπουργοί Πάνος Τσακλόγλου, Δόμνα Μιχαηλίδου και Μαρία Συρεγγέλα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό». Οι δράσεις ξεκινούν αμέσως από τους επόμενους μήνες κι έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δράσεις, που διαμορφώνονται σε έξι άξονες, είναι συμπληρωματικές με τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ (όπως, π.χ., το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς).
Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του υπουργείου Εργασίας:
Το «Πρόγραμμα για τους Πολλούς» είναι διαρθρωμένο σε έξι θεματικές ενότητες:
- Οι νέες τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση εργαζομένων και ασφαλισμένων: Στην ενότητα αυτή έχουν ενταχθεί ψηφιακά έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα εργαζομένων και ασφαλισμένων, με συνολικό προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα της Αγοράς Εργασίας και τα ψηφιακά έργα που αντιμετωπίζουν τις ριζικές παθογένειες του ΕΦΚΑ -μια από τις βασικές αιτίες των τεράστιων καθυστερήσεων στην έκδοση συντάξεων-, που θα προχωρήσουν κατά προτεραιότητα.
2. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Δύναμη στον εργαζόμενο: Αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας. Με την Ψηφιακή Κάρτα ο κάθε εργαζόμενος έχει στα χέρια του την εγγύηση ότι δεν θα δουλέψει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί για αυτήν, καθώς θα εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των ωρών εργασίας θα γίνεται στην πράξη και όχι στη θεωρία και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν καθαρούς λογαριασμούς με τους εργοδότες τους.
3. Κατάρτιση, όπλο για την οικονομία του αύριο: Οι δράσεις της ενότητας αυτής θα απορροφήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ (από τον συνολικό προϋπολογισμό των 2,6 δισ.) και έχουν ως βάση τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους σε μια αγορά εργασίας όπου οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι βασικό «εργαλείο» για τους εργαζομένους.
4. Νέες πολιτικές για τους ανέργους: Εδώ εντάσσονται οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με έμφαση σε ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα για τις παθητικές πολιτικές απασχόληση, με προϋπολογισμό 540 εκατ. ευρώ.
5. Σύγχρονα Εργαλεία Κοινωνικής Προστασίας: Στην ενότητα αυτή εντάσσονται οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, ΑμεΑ, άστεγοι), με συνολικό προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ.
6. Ισες ευκαιρίες για όλους: Δράσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ισότητας και τη στήριξη της οικογένειας και για την προστασία της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας
Οι 10 δράσεις του «Προγράμματος για τους Πολλούς»
Τα δέκα σημαντικότερα έργα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνονται στις έξι θεματικές ενότητες που προαναφέρθηκαν είναι τα εξής:
1.Ψηφιακή αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, e-ΕΦΚΑ, ΑΤΛΑΣ). Περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ και η εγκατάσταση νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με βασικό στόχο την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός είναι 44 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι 3.900.000 ασφαλισμένοι και 2.500.000 συνταξιούχοι.
2.Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που εγγυάται την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ συμβάλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής του Εργάνη, χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε ορισμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας, με στόχο σύντομα να καλύπτεται το σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 8 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.
3. Προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης: Θα επενδυθεί 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 πολιτών στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και σε αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία, με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
4. Νέες θέσεις εργασίας: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους, ειδικές ομάδες πληθυσμού (άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, άτομα με ειδικές ανάγκες), μακροχρόνια ανέργους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, κ.α. Προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 74 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων από τους εργοδότες για ένα διάστημα μετά το τέλος της κάθε δράσης. Ο προϋπολογισμός είναι 541 εκατ. ευρώ.
5. Νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Ο προϋπολογισμός είναι 180 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια.
6. Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων ιδιαίτερα σε σχέση με τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Το μέτρο έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσει τουλάχιστον 180.000 ΑμεΑ.
7.Προσωπικοί βοηθοί. Σύμφωνα με το νόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο Προσωπικός Βοηθός υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία, για τη διευκόλυνση ιδίως των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ και στην πρώτη φάση εφαρμογής του θα ωφελήσει 1.000 ΑμεΑ και τους βοηθούς τους.
8.Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών 12-15 ετών: Ο προϋπολογισμός είναι 10 εκατ. ευρώ και θα ενταχθούν 9.000 παιδιά ανά έτος.
9. Μονάδες μέριμνας για βρέφη και νήπια εντός μεγάλων επιχειρήσεων. Μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται η πρόσληψη έως δύο ατόμων για δύο χρόνια ανά επιχείρηση για την φύλαξη των βρεφών. Έτσι διευκολύνεται η απασχόληση των νέων μητέρων. Ο προϋπολογισμός είναι 16 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η ένταξη 120 μονάδων και περίπου 2.500 παιδιών
10. Πολιτικές στήριξης, κατάρτισης και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης για την ισότητα και τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας: Απευθύνονται σε 1.600.000 εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ο προϋπολογισμός είναι 47 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά ολόκληρη η παρουσίαση: