Χατζηδάκης: Πώς γίνεται να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας 10 χρόνια και να βγάζεις λιγότερα από τον υπάλληλό σου; - iefimerida.gr

Χατζηδάκης: Πώς γίνεται να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας 10 χρόνια και να βγάζεις λιγότερα από τον υπάλληλό σου;

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης / Φωτογραφία: Intimenews-ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι φυσικό δικαίωμα των ελευθέρων επαγγελματιών να διαφωνούν και να διαμαρτύρονται, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε σχετικά ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει διάλογο και γίνονται καθημερινά συναντήσεις με φορείς και συλλόγους. «Όποιες προτάσεις είναι συγκροτημένες τις ακούμε» ανέφερε και αρνήθηκε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οριζόντιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ»

«Το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, που είναι χαμηλότερο και από το εισόδημα ενός μισθωτού με τον βασικό μισθό. Το 54% δήλωσε μηδενικά έσοδα ή και ζημίες και το 27% το κάνει αυτό επί πέντε χρόνια συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς γιατί δεν προσδιορίζεται πιο συγκεκριμένα η φοροδιαφυγή απάντησε ότι τέτοια συστήματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύουν και σε άλλες χώρες, όπως πχ η Γαλλία και η Ιταλία και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια τι συμβαίνει.

«Όσο εξελίσσονται τα πράγματα τεχνολογικά, τόσο θα προσδιορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια» σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης: «Λες ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, εμείς λέμε ότι η προσωπική συνεισφορά σου στην επιχείρηση δεν μπορεί να αποτιμηθεί χαμηλότερα από τον μισθό ενός εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι παράλογο; Βγάζεις λιγότερα από τον υπάλληλό σου;».

Υπογράμμισε ότι το τεκμήριο είναι μαχητό και πως όποιος πιστεύει ότι δεν καλύπτεται από τις οκτώ εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, μπορεί να πάει στις φορολογικές Αρχές και να ζητήσει να γίνει έλεγχος.

«Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται θα έχουν δυνατότητα να πάνε να το αποδείξουν στις φορολογικές Αρχές. Εμείς δεν στοχοποιούμε κανέναν» πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε βελτιώσεις ακούγοντας τις παρατηρήσεις»

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση αλλαγών στο νομοσχέδιο ανέφερε ότι «θα κάνουμε βελτιώσεις ακούγοντας τις παρατηρήσεις στο πλαίσιο μιας εύλογης συζήτησης και της κοινής πείρας», ωστόσο πρόσθεσε ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι αλλαγές, καθώς είναι σε εξέλιξη οι επαφές με τους φορείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο κρατώντας όμως τη φιλοσοφία του» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η πλειονότητα της κοινωνίας υποστηρίζει την παρέμβαση, η συζήτηση γίνεται χρόνια, ήταν καιρός να γίνει, στέλνει ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε ότι από τη ρύθμιση το κράτος προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα οποία θα πάνε σε αύξηση δαπανών για τα νοσοκομεία και την παιδεία.

«Είναι αδύνατον να βάλεις έναν εφοριακό δίπλα σε κάθε φορολογούμενο, ούτε να εξαφανίσεις φοροδιαφυγή, κάνουμε κάποια βήματα» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ