Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά -Μείωση ανεργίας, αύξηση κατώτατου, μείωση εισφορών - iefimerida.gr

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά -Μείωση ανεργίας, αύξηση κατώτατου, μείωση εισφορών

Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης, φωτογραφία ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η κυβέρνηση τιμά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς με το έργο της τελευταίας τετραετίας, με σημαντικότερο επίτευγμα τη μείωση του πλήθους των ανέργων κατά 300.000, από 825.000 τον Ιούνιο του 2019 σε 526.000 τον Φεβρουάριο του 2023 και του ποσοστού ανεργίας από το 17,5%, που την παραλάβαμε, σε 11,4%» αναφέρει ο υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν είναι τυχαίο ότι, τους τελευταίους μήνες, ολοένα και περισσότερο στον δημόσιο διάλογο συζητείται η δυσκολία ορισμένων επιχειρήσεων να βρουν εργαζόμενους και η επακόλουθη βελτίωση των αμοιβών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.

Πέραν από τη μείωση της ανεργίας, όπως σημειώνει, την τελευταία τετραετία:

  • Αυξήθηκε τρεις φορές ο κατώτατος μισθός, από 650 ευρώ το 2019 σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και 780 ευρώ από τον Απρίλιο του 2023. Σωρευτικά, η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%.
  • Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Ξεκίνησε η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές και εταιρίες security, επίκειται η εφαρμογή της στις ΔΕΚΟ και, μετά τις εκλογές, θα επεκταθεί στη βιομηχανία, στην εστίαση και στον τουρισμό. Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς αυξάνει την ασφαλιστική ύλη.
  • Υιοθετήθηκαν νέες άδειες για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή: επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες, άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια 4 μηνών, άδεια φροντιστή, δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων για γονείς και φροντιστές κ.ά..
  • Ψηφίστηκε ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Υποχρεώσεις υγείας και ασφάλειας για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους απασχολούμενους στα delivery, θέσπιση υποχρέωσης για τις ψηφιακές πλατφόρμες να καλύπτουν τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό και ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας, με τους εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες στο επίπεδο που ισχύει για τους υπαλλήλους.

  • Αναβαθμίστηκε το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας και ενισχύθηκε με σύγχρονο εξοπλισμό για άμεσους, αντικειμενικούς και διαφανείς ελέγχους.
  • Τέθηκαν σε εφαρμογή νέες πρωτοβουλίες για στήριξη των ανέργων, όπως το επίδομα εργασίας στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά και το μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους για κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης, που έχει ήδη καταβληθεί σε 65.000 ανέργους.
  • Υπερτετραπλασιάστηκε (+372%) ο ρυθμός των προσλήψεων, μέσω των προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), από 762 τον μήνα ο 2019 σε 2.841 το 2023 και δημιουργήθηκαν συνολικά, σε 3,5 χρόνια, 125.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Εγκαινιάστηκαν συνεργασίες με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα της κατάρτισης (Google, Amazon, Microsoft, Cisco, Coursera). Ήδη, ξεκίνησε η κατάρτιση 125.000 ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
  • Επανεκκίνησε η στεγαστική πολιτική του κράτους, με έμφαση στους νέους και στους ευάλωτους πολίτες, με την υλοποίηση προγραμμάτων, που συγκεντρώνουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τους δικαιούχους.

«Ασφαλώς, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Η αύξηση των μισθών βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία: όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ένας από τους τέσσερις στόχους στον τομέα της οικονομίας την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση των μισθών, ώστε ο μέσος μισθός να ανέλθει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ.

Παράλληλα, επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι η επέκταση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που αποτελεί εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, η θετική πορεία δεν είναι δεδομένη και η πρόοδος, που επιτεύχθηκε με την προσπάθεια της προηγούμενης τετραετίας, θα κινδυνεύσει να χαθεί, αν δεν υπάρχει σοβαρότητα και πολιτική σταθερότητα, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ