Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβε τη θέση του για τη μη έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών, ο κ. Χατζηδάκης την απέρριψε, λέγοντας:
«Λένε "φορολογήστε τους, τράπεζες είναι, αντέχουν". Οι τράπεζες φορολογούνται παραπάνω από τους υπόλοιπους. Εκεί υπάρχει μια φορολόγηση όχι 22% αλλά 29%. Είναι μια υπόθεση αρκετά τεχνική, υπάρχουν εκκρεμότητες από την περασμένη δεκαετία και αυτό συμπυκνώνεται στον αναβαλλόμενο φόρο. Άρα, το Δημόσιο το συμφέρει ο αναβαλλόμενος φόρος για να κλείσει το θέμα. Αλλιώς θα είναι ανοιχτό το θέμα στο διηνεκές. Η φορολόγηση εκεί είναι στο 29% και όχι στο 22%. Αν βάζαμε φορολογία στα υπερκέρδη... οι τράπεζες οι δικές μας μόλις αναστηλώθηκαν και κάνουν τα πρώτα βήματα μετά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Αν κάτι τις αποσταθεροποιούσε, θα θύμιζε την κρίση της περασμένης δεκαετίας, όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τις τράπεζες που κατέρρευσαν και επίσης πρόσφατα ήρθαν ξένοι επενδυτές στις τράπεζες και στηρίζουν το σύστημα. Αν έρθεις δύο μήνες μετά και πεις "ωραία, φέρατε τα λεφτά σας, πάρτε ένα χτύπημα στο κεφάλι", μπορεί να στείλουμε ένα λάθος μήνυμα όχι για τις τράπεζες αλλά για τις επενδύσεις, μπορεί αυτό να το πληρώσουμε. Αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση. Αλλά επειδή υπάρχει μια σειρά από τρωτά ζητήματα, γι' αυτό η κυβέρνηση έχει τη δική της προσέγγιση και λύσεις που έχει επεξεργαστεί. Οι απαντήσεις που θα δώσουμε θα είναι πιο ενδιαφέρουσες».
«Είναι εύκολο να βγω να ξιφουλκήσω, να πω "θα σας εξαφανίσω". Μετά αν αρχίσουν να πέφτουν οι μετοχές και αυτό έχει μια αντανάκλαση στην ελληνική οικονομία, κανείς δεν θα θυμάται τις ηρωικές δηλώσεις μου. Θα θυμάται ότι επί υπουργίας μου γκρεμίστηκαν οι τράπεζες, θα έχει χαθεί η προσπάθεια της προηγούμενης δεκαετίας. Ο καθένας έχει και τη συνείδησή του. Και αυτό το οποίο βλέπει να έρχεται μπροστά του, υποχρέωσή μας είναι με τα στοιχεία που έχουμε να βλέπουμε τι έρχεται», είπε επίσης ο κ. Χατζηδάκης.
Και συνέχισε: «Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που διαφωνεί και λέει "είσαι φίλος των τραπεζών". Μη νομίζετε ότι δεν τα καταλαβαίνω. Την ίδια στιγμή εμείς ήμασταν που θεσπίσαμε σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν δάνεια και στεγαστικά και επιχειρηματικά κάποιων κατηγοριών. Εμείς ήμασταν που ήρθαμε και κάναμε υποχρεωτικό το ΙRIS, το σύστημα χωρίς προμήθειες για τον απλό πολίτη και με πολύ χαμηλές προμήθειες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το κάναμε υποχρεωτικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από του χρόνου θα το κάνουμε υποχρεωτικό για όλους, για όλες τις επιχειρήσεις. Θα τα δούμε. Εμείς ήμασταν που ήρθαμε με νόμο και μειώσαμε 50% τις προμήθειες σε όλες τις μικρές συναλλαγές. Εμείς καλέσαμε τις τράπεζες να μειώσουν και άλλο τις προμήθειες και το έκαναν σε κάποιο βαθμό το περασμένο καλοκαίρι και νωρίς το φθινόπωρο. Και εμείς είμαστε που παρακολουθούμε δυναμικά όλα τα ζητήματα και σε σχέση με τις διαφορές επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων και σε σχέση με τις προμήθειες και σε όλες τις άλλες πτυχές όπως είναι η ρευστότητα. Και θα κάνουμε παρέμβαση η οποία, χωρίς να στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές, θα έρχεται να καλύπτει αυτό που αισθάνεται η κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Αλλά περιμένετε να το δείτε. Υπάρχουν πολιτικές στοχευμένες, ορθολογικές, αποτελεσματικές και αυτές υιοθετούμε».
Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα στις τράπεζες που θα είναι σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων όπως η μείωση 50% στις προμήθειες, το ΙRIS, η δυνατότητα να δίνουν δάνεια και άλλοι φορείς πέρα από τις τράπεζες, ο 5ος πυλώνας.
Για τον ΦΠΑ
Για τον ΦΠΑ ο υπουργός είπε: «Δεν τον μειώνουμε γιατί και αυτοί που τον μείωσαν τον ξανα-αύξησαν. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, δεν πέρασε η μείωση. Οι χώρες που το έκαναν το εγκατέλειψαν και σε κάποιες περιπτώσεις συγκριτικά με αυτούς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερος. Λένε "δύο μονάδες ρίξε τον ΦΠΑ", είναι απώλεια 3 δισ. Δύο μονάδες ΦΠΑ είναι παραπάνω από το να καταργήσουμε ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ. Δεν καταργούμε καλύτερα ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ; Θέλω να πω δεν είναι καν έξυπνη σαν ιδέα. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών σε 18+5 περιπτώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις που είναι πιο ελεγχόμενες από το κράτος. Η λύση για την ακρίβεια δεν είναι ο ΦΠΑ. Στην ακρίβεια ακολουθούμε την πολιτική των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών. Βλέπουμε ότι είναι το Νο 1 θέμα στην κοινή γνώμη. Έχουμε συνδυασμό πολιτικών. Υιοθετούμε πιο αποτελεσματικά μέτρα. Είναι οι πρωτοβουλίες από το Ανάπτυξης, είναι οι αυξήσεις στους μισθούς, ξεπάγωσαν μισθοί στο Δημόσιο και συντάξεις πρώτη φορά, δεν σώθηκαν οι άνθρωποι αλλά τέλος πάντων ο κατώτατος μισθός έφθασε τα 930 ευρώ. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».