«Με τις συμφωνίες που κάναμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο δείξαμε στην Τουρκία ποιος είναι ο πραγματικός δρόμος», υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος συμπλήρωσε: «Τους λέμε, δηλαδή, να έρθουν κι εκείνοι να συμφωνήσουμε, αντί να μένουμε στον 19ο αιώνα και να συνεχίζουμε μια πολιτική που δεν πάει πουθενά. Να κλείσουμε τα θέματα των θαλασσίων ζωνών σαν σύγχρονα κράτη και να προχωρήσουμε μπροστά με ειρήνη».
Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι η ειρήνη και η αποκλιμάκωση της έντασης «δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς».
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ευνοϊκής για την Τουρκία συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο ΥΠΕΝ διερωτήθηκε: «Εάν ίσχυαν οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης, για ποιο λόγο εξερράγη η Τουρκία μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας; Και για ποιο λόγο με αφορμή αυτή τη συμφωνία εντάθηκαν οι προκλήσεις;». Και προσέθεσε ότι με τη συμφωνία αυτή η χώρα μας έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία ότι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο εν τοις πράγμασι είναι άκυρο.
Χατζηδάκης: Ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων
Στην ίδια συνέντευξη, με αφορμή τη έγκριση του νέου 10ετούς Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται λόγος για καύση, αλλά για «ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, ακολουθώντας έτσι τον ευρωπαϊκό δρόμο».
«Στην Ελλάδα, τόνισε, αυτή την ώρα έχουμε ταφή 80%, όταν στην ΕΕ είναι γύρω στο 25% και από την άλλη πλευρά έχουμε μετά βίας 1,5% ενεργειακή αξιοποίηση, όταν στην Ευρώπη είναι 28,5%. Γίνεται ενεργειακή αξιοποίηση στο κέντρο της Βιέννης, της Κοπεγχάγης. Υπάρχουν 400 και πλέον τέτοιες μονάδες σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Όσοι αντιτίθενται λένε να μην κάνουμε ενεργειακή αξιοποίηση, την οποία ονομάζουν καύση ενώ δεν είναι».