Χατζηδάκης: Αν δεν βρεθεί λύση, να επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία - iefimerida.gr

Χατζηδάκης: Αν δεν βρεθεί λύση, να επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Κωστής Χατζηδάκης με μαύρο κοστούμι
Κωστής Χατζηδάκης / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κυρώσεις προς την Τουρκία, εάν δεν βρεθεί λύση, ζητά η Αθήνα, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει επ' άπειρον με την Τουρκία. Αν δεν βρεθεί λύση, να επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, απαντώντας στο ερώτημα τι ζητά η Αθήνα από την ΕΕ την επομένη της επίσκεψης των επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στον Έβρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εμείς θέλουμε αυτή την ώρα -και με αφορμή το πρόβλημα που έχει ξεσπάσει- η Ευρώπη να επανεξετάσει τη θέση της σε σχέση με την πολιτική της μετανάστευσης και του ασύλου και να επωμιστούν όλοι μέρος από το βάρος που σηκώνουν οι χώρες που συνορεύουν με τις περιοχές από όπου εισέρχονται οι μετανάστες», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Χατζηδάκης: Δεν γίνεται η ΕΕ να καθυστερεί στις αντιδράσεις της

«Αυτό πρέπει να το δούμε αν μιλάμε πραγματικά για Ευρωπαϊκή Ένωση και αν δεν θέλουμε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης περαιτέρω απέναντι στον θεσμό. Εκτός αυτού, περιμένουμε να υπάρχει και μια κίνηση απέναντι στην Τουρκία. Καταλαβαίνω ότι πρόκειται να γίνει μια τετραμερής διάσκεψη τις επόμενες ημέρες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει κάπου, να βρεθεί κάποια λύση. Αν όμως δεν βρεθεί λύση, η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει επ' άπειρον με την Τουρκία. Υπάρχουν κυρώσεις που δεν πρέπει να είναι για το θεαθήναι, αλλά κυρώσεις που να δείχνουν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν διακηρύσσουμε μόνο ότι πιστεύουμε σε κάποιες αρχές, δεν λέμε μόνο ότι επιδεικνύουμε αλληλεγγύη ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά εννοούμε τις διακηρύξεις μας. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι η Ελλάδα, αύριο μια άλλη χώρα. Δεν γίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να σύρεται πίσω από κρίσεις και να καθυστερεί στις αντιδράσεις της, όπως έγινε και με την κρίση του ευρώ, όπου έτρεξε λαχανιασμένη πίσω από τα γεγονότα. Εδώ το πράγμα είναι επείγον και στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει δυο φορές, γιατί η χώρα έχει ακόμα βαθιά τραύματα από την δεκαετή οικονομική κρίση που την έχει ταλαιπωρήσει και την ώρα που προσπαθεί να υπερβεί την κρίση αυτή δεν μπορεί να εισέλθει σε ένα άλλο τέλμα λόγω του μεταναστευτικού, το οποίο έχει ήδη πληρώσει από το 2015 και μετά», πρόσθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι οι εξελίξεις καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι πολιτικάντικες τοποθετήσεις των προηγούμενων εβδομάδων και μηνών σε τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα σε σχέση με το μεταναστευτικό ήταν εκτός τόπου και χρόνου. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, έχει να κάνει ευθέως με τους σχεδιασμούς της Τουρκίας απέναντι στη χώρα και απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα για την αντιμετώπισή του, η μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί οι εθνικές κρίσεις αντιμετωπίζονται εθνικά, με εθνική ενότητα και με σοβαρότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, σε ερώτηση για τον αντίκτυπο από τον κορωνοϊό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει μεν την εγχώρια οικονομία -όπως και τη διεθνή- εκτίμησε όμως ότι οι συνέπειες θα είναι σχετικά βραχύβιες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ