Χατζηβασιλείου: Μεγαλύτερη ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών με ανθρωπισμό και στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής - iefimerida.gr

Χατζηβασιλείου: Μεγαλύτερη ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών με ανθρωπισμό και στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποτελεί σημαντικό στοιχείο ότι οι σχέσεις της Ελλάδας, σε επίπεδο συνεργασίας για το μεταναστευτικό, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ αυτόν τον τελευταίο καιρό, ανέφερε στη συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου και υπογράμμισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα όσα ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Frontex παραμένει εδώ. Συνεχίζει να επιχειρεί συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και η Ελλάδα πλέον έχει αποκτήσει μια πολύ ισχυρή θέση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ως χώρα πρώτης υποδοχής, ζητά περισσότερα κονδύλια, περισσότερη στήριξη, για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών με στόχο την επίδειξη ανθρωπισμού και την υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται στην «άκρη» της Ευρώπης. Ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, για περισσότερους πόρους στο μεταναστευτικό, κυρίως για τις χώρες των εξωτερικών συνόρων, όπως είναι η Ελλάδα.

«Η χώρα μας συνεχίζει να ασκεί μια πολιτική πολύ δίκαιη, με σεβασμό στις αξίες του ανθρωπισμού. Δυστυχώς, πολιτικές δυνάμεις έχουν στο παρελθόν πολιτικοποιήσει κάθε τραγικό ναυάγιο και κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής, για να εξυπηρετήσουν την έωλη θεωρία που λέει ότι η προστασία των συνόρων αντίκειται ουσιαστικά στα ανθρώπινα δικαιώματα, προσπαθώντας να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρα μας στο εξωτερικό», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι έχουν γίνει πάνω από 2.200 επιστροφές προσώπων που δεν δικαιούνταν διεθνούς προστασίας. Εξίσου σημαντική εξέλιξη, όπως είπε, είναι και η χορήγηση 26.000 αδειών προσωρινής προστασίας σε εκτοπισθέντες Ουκρανούς πολίτες οι οποίοι έφυγαν από την πατρίδα τους, για να σωθούν από την λαίλαπα του πολέμου.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Τουρκία, ο κ. Χατζηβασιλείου είπε ότι «πρέπει να διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών που αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν και ποιοι όχι σε ευρωπαϊκό έδαφος». Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που θα περιορίζει τις ροές από τα παράλια της Μ. Ασίας, θα χτυπήσει δίκτυα των διακινητών εντός Τουρκίας και θα εγκαινιάσει μια νέα συνεργασία, ανάμεσα στις αρχές των δύο χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να μελετήσει το ζήτημα των εργατών γης γιατί ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται εργατικά χέρια. «Το θέμα των μετακλήσεων εργαζομένων από τρίτες φίλες χώρες σε συνδυασμό με μια σειρά ρυθμίσεων, για ευκολότερη πρόσβαση στη δουλειά, των ανθρώπων που ήδη διαμένουν μόνιμα εδώ, είναι ενδεδειγμένη λύση. Προς τούτο είναι σημαντική η προσπάθεια για απλοποίηση, ενοποίηση και επιτέλους ψηφιοποίηση όλων των σταδίων της νόμιμης μετανάστευσης», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Σημείωσε επίσης την «καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης και του ίδιου του υπουργού, στη συζήτηση για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου». Όπως είπε, είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση, για το καλό της ευρωπαϊκής κοινωνίας, όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται επιτέλους ένα ενιαίο σύστημα ασύλου που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη των χωρών της ΕΕ και στη δίκαιη κατανομή των βαρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ