Από την Οδησσό όπου βρίσκεται, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε στο iefimerida μεταξύ άλλων για τις επαφές του με Ουκρανούς αξιωματούχους και την ανάγκη της ΕΕ να αποκτήσει δικό της στρατιωτικό βραχίωνα.
Τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Ουκρανία όπου είχε σειρά συναντήσεων με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας. Από το Κίεβο ο κ. Χατζηβασιλείου μετέβη στην Οδησσό όπου συμμετείχε στη δεξίωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Οδησσό που έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Στις αποκλειστικές δηλώσεις του στο iefimerida.gr από την Οδησσό, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τους Ουκρανούς, στο πως ο ίδιος βλέπει την προοπτική της Ουκρανίας στην Ευρώπη αλλά και στην ανάγκη της ίδιας της Ε.Ε. να αποκτήσει δικό της στρατιωτικό βραχίωνα. Μια ανάγκη που φάνηκε ξεκάθαρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ερ.: Τι έγινε κατά την επίσκεψή σας στην Ουκρανία; Τι συζητήσατε με τους
Ουκρανούς; Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του ταξιδιού;
Απ.: Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ουκρανία και ιδιαίτερα εδώ στην Οδησσό, μια πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό και την ελληνική ομογένεια και είναι τιμή μου να εκπροσωπώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στην εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Οδησσού για την 25η Μαρτίου. Ξέρετε ότι η κυβέρνηση στήριξε από την πρώτη στιγμή την ουκρανική πλευρά στην απρόκλητη και παράνομη εισβολή από τη Ρωσία και συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά στον πλευρό του ουκρανικού λαού.
Προτεραιότητά μας λοιπόν σήμερα, και αυτό είπα στους ουκρανούς συνομιλητές μου, τους υπουργούς της κυβέρνησης του κύριου Ζελένσκι, είναι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και η στήριξη της ουκρανικής πλευράς ούτως ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει μια σταθερή και διατηρήσιμη ειρήνη.
Σήμερα η Ελλάδα στέλνει δύο μηνυματα: Ότι για εμάς η μεγαλύτερη εγγύηση
ασφαλείας είναι η ενδυνάμωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα. Και δεύτερον, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με το πέρας του πολέμου.
Αυτό το οποίο εξήγησα στους συνομιλητές μου είναι ότι στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα των υποδομών η Ελλάδα διακρίνεται για την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει και οι ελληνικές εταιρείες έχουν μια πλούσια εμπειρία στο κομμάτι αυτό. Άρα λοιπόν υπάρχουν σημαντικές ελληνικές εταιρείες που θέλουν και μπορούν να επενδύσουν στην Ουκρανία, στους τομείς της επισκευής, των υποδομών και των δικτύων ενέργειας.
Με τους Ουκρανούς συνομιλητές συζήτησα για την εμβάθυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Κίεβο. Είχε γίνει πέρυσι μεικτή διυπουργική επιτροπή. Συζητούμε για να την επαναλάβουμε
το αμέσως επόμενο διάστημα στην Ουκρανία και, φυσικά, προσκάλεσα τους φίλους από την Ουκρανία, επιχειρηματίες να διοργανώσουν - με την πρώτη ευκαιρία - επιχειρηματική επίσκεψη στην Ελλάδα για να συζητήσουμε από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες που θα είναι ωφέλιμες για τις οικονομίες των δύο χωρών και των λαών μας.
Ερ.: Έρχεστε σε μια χώρα η οποία έχει πόλεμο. Τι περιμένατε να δείτε από την καθημερινότητα των ανθρώπων εδώ, τι είδατε τελικά και τι σας έκανε εντύπωση;
Απ.: Μου έκανε εντύπωση πρώτα απ' όλα το σθένος του Ουκρανικού λαού απέναντι στην ρωσική εισβολή, η επιμονή και η υπομονή με την οποία υπερασπίζονται τα δίκαιά τους και κυρίως αγωνίζονται για τα ιδανικά της ελευθερίας.
Μου έκανε εντύπωση η ετοιμότητα που έχουν για μάχη αλλά και η στρατιωτική οργάνωση, ακόμα και στο κέντρο του Κιέβου. Στη διαδρομή προς την Οδησσό διαπίστωσα ότι οι υποδομές χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Υπάρχουν εκταταμένες καταστροφές στα δίκτυα, κάτι που είναι εμφανές με γυμνό μάτι, και ταυτόχρονα είδα τη δίψα του ουκρανικού λαού για ειρήνη και για ανασυγκρότηση της χώρας.
Γι' αυτό λοιπόν ήρθα εδώ στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα, ως μία δύναμη ευθύνης, ως μία δύναμη του διεθνούς δικαίου, είναι έτοιμη να συνδράμει στην προσπάθεια των Ουκρανών να ξαναχτίσουν τη χώρα από την αρχή. Διότι για μας ο απώτερος στόχος είναι ένας: Η Ουκρανία να ξαναγίνει ισχυρή και ευημερούσα για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες δυστυχώς περισσεύουν.
Ερ.: Τι συμπεράσματα πρέπει να βγάλει η ίδια η Ευρώπη, δηλαδή ποιες είναι οι αδυναμίες που διαπίστωσε η Ευρώπη ως δομή, οι οποίες βγήκαν στην επιφάνεια ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Απ.: Θα σας θυμίσω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Μακρόν, που πολύ νωρίτερα από όλους είχαν μιλήσει για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.
Εκείνο το αίτημα αποδεικνύεται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Η Ευρώπη έχει τη μοναδική ευκαιρία σήμερα να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να προχωρήσει άμεσα σε μία αμυντική συνεργασία. Χρειαζόμαστε ένα αμυντικό βραχίωνα, όχι για να κάνουμε πολέμους και εκστρατείες εναντίον τρίτων χωρών, αλλά έναν αμυντικό βραχίωνα που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ για θα στέλνει μήνυμα υπεράσπισης ευρωπαϊκών αξιών και ιδανικών.
Χαίρομαι γιατί η Ευρώπη, αν και έχασε χρόνο, ξύπνησε από τον γεωπολιτικό της λήθαργο και οι ιδέες του Κυριάκου Μητσοτάκη για αμυντική συνεργασία, για τη χάραξη μιας ουσιαστικής κοινής πολιτικής ασφάλειας, ακόμα και η πρόταση με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τούσκ για την πυραυλική ασπίδα αρχίζουν πλέον και γίνονται αποδεκτές από την πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών.
Χαίρομαι καθώς στις τελευταίες συνόδους κορυφής η Ευρώπη κινείται ταχύτερα προς τον κοινό στόχο, που είναι να οικοδομήσουμε σταδιακά μια αμυντική ένωση που θα προσφέρει ασφάλεια στην Ευρώπη και στη γύρω περιοχή.
Ερ.: Κατά πόσο είναι έτοιμοι οι Ουκρανοί να γίνουν ένα ισότιμο κομμάτι της
Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Απ.: Για εμάς τους Έλληνες, η Ουκρανία πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά ανήκει στην Ευρώπη. Και το μήνυμά μας είναι σαφές, ότι η Ουκρανία πρέπει να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Χρειάζεται πολλή δουλειά και σκληρή προσπάθεια, την οποία έχει ξεκινήσει η Ουκρανική πλευρά, για να μπορέσει να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και εκείνο το οποίο μετέφερα εγώ στην Ουκρανική Κυβέρνηση αυτές τις ημέρες στο Κίεβο, ήταν ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια προς την Ουκρανία ούτως ώστε να εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο.
Θα βοηθήσουμε κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να μάθει από τη δική μας εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.
Ερ.: Αν θέλετε να προσθέσετε κάτι σημαντικό που δεν σας ρώτησα.
Είναι συγκινητικό να βλέπεις τους Έλληνες ομογενείς από την Οδησσό και την Μαριούπολη να τιμούν την επέτειο της 25ης Μαρτίου, να αφηγούνται ιστορίες με δάκρυα στα μάτια και να μιλούν για την Ελλάδα με αγάπη. Είδα νέα παιδιά να χορεύουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και να ευχαριστούν την Ελλάδα που στηρίζει σταθερά την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας.
Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή, δεν θα ξεχάσω την συγκινητική υποδοχή των Ελλήνων ομογενών εδώ στην Οδησσό.