Χαρίτσης για το 50% του μισθού των βουλευτών -Η μείωση να είναι υποχρεωτική για τρεις μήνες - iefimerida.gr

Χαρίτσης για το 50% του μισθού των βουλευτών -Η μείωση να είναι υποχρεωτική για τρεις μήνες

Ο Αλέξης Χαρίτσης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Επικίνδυνη ολιγωρία» στην ενίσχυση του ΕΣΥ καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε ότι ενάμιση μήνα μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στην ανάγκη ενίσχυσης και θωράκισης του εθνικού συστήματος υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης τόνισε την κρισιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγου σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει όλα τα μέσα για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος ενώ επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επιδοτεί την ανεργία και όχι τους εργαζόμενους και της υγιείς επιχειρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «εξαντλεί τη ρητορική της στην ατομική ευθύνη των πολιτών» και την κάλεσε να ανταποκριθεί άμεσα στην ευθύνη θωράκισης της δημόσιας υγείας. Επανέλαβε παράλληλα, τις θέσεις του κόμματός του τόσο στον τομέα της υγείας όσο και σε αυτόν της οικονομίας.

Χαρίτσης: Οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν» καθώς η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της το «μαξιλαράκι ασφαλείας» ενώ έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζήτησε να εκπονηθεί ένα γενναίο πακέτο στήριξης της οικονομίας που θα περιλαμβάνει:

1. πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. άρση της αναστολής των εργασιακών συμβάσεων και να υπάρξει πλήρης απαγόρευση απολύσεων.

3. Στοπ στον «εμπαιγμό» των ελεύθερων επαγγελματιών και καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσου με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

4. Σχεδιασμός μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις, αντί του «απολύτως ανεπαρκούς» προγράμματος 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).

5. Παράταση τώρα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Είναι αδιανόητο να λέμε "μένουμε σπίτι", και ορθώς το λέμε, και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω της κρίσης», τόνισε.

6. Καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

«Η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και το σύνολο της οικονομίας με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθαρά πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρίτσης: Υποχρεωτική για τρεις μήνες η μείωση του βουλευτικού μισθού

Απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida, σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού για καταβολή του μισού μισθού των βουλευτών στο ταμείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊοϋ, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι αν και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την ενίσχυση και τη στήριξη του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια δίνουν μέρος της αποζημίωσης σε δομές αλληλεγγύης. Κατηγόρησε, επίσης, την ΝΔ ότι την ίδια ώρα προχωρά σε «δωράκια» σε κλινικάρχες και καναλάρχες και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει και «ισχυρές δόσεις υποκρισίας». Ο κ. Χαρίτσης, τόνισε ότι με επιστολή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τη Βουλή την υποχρεωτική καταβολή του μισού μισθού των βουλευτών για τρεις μήνες και παράλληλα, προτείνει την επέκταση του μέτρου σε ευρωβουλευτές και γραμματείς υπουργείων αλλά και στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, οι οποίες, όπως ειπε, «διπλασίασαν τις αμοιβές των στελεχών τους μέσα στην κρίση». Κατηγόρησε, μάλιστα την κυβέρνηση ότι δεν έχει τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Βέτο αν χρειαστεί για το ευρωομόλογο

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η ήπειρος βιώνει την τρίτη δομική κρίση της δεκαετίας καθώς είχαν προηγηθεί η χρηματοπιστωτική και η προσφυγική. Τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να απαντήσει στη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού με τον ίδιο τρόπο που απάντησε στις προηγούμενες δύο σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει υπαρξιακή διάσταση για την Ένωση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν είναι εκτός του συνηθισμένου πλαισίου. Ευρωομόλογο ιδιαίτερα σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς το ζητάμε εδώ και μια δεκαετία. Αλλιώς η Ευρώπη μπαίνει σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο», τόνισε ο κ. Χαρίστης ενώ σε ερώτηση αν το κόμμα του θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο αν Ολλανδία και Γερμανία επιμείνουν στην άρνηση για έκδοση ευρωομολόγου τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει όλα τα μέσα για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ:

Αναφορικά με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1. Στον πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων του ΕΣΥ με τα υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Στην άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, το κατάφεραν μέσα από μαζικά τεστ, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα χιλιάδες συμπολίτες μας με συμπτώματα δεν έχουν πρόσβαση εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

3. Στην άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και όχι σε απλές εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.

4. Στην επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1.000 γιατροί) και που ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

5. Στην επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων των 2.000 νοσηλευτών που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία πού και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία.

6. Στην ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

7. Στην αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προς τούτο, είναι απαραίτητη η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος. Και φυσικά, η επίταξη λόγω της κρίσης δεν μπορεί να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8. Στην προμήθεια εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να διενεργεί και αυτό ελέγχους για τον κορονοϊό. Παρότι μπορεί να διενεργεί πάνω από 1.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα, το υπουργείο Υγείας παρά τις διαρκείς παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κάνει τίποτα. Αντίθετα, εξαντλεί τις πρωτοβουλίες του σε επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τεστ επί πληρωμή μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Ξανθός: Άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση των ανθρώπων πρώτης γραμμής

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης της προστασίας των ανθρώπων πρώτης γραμμής και επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υγειονομικών με τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας.

«Εκτός από την ανακοίνωση του αριθμού ων κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων, να υπάρχει αναλυτική εικόνα του αριθμού των γιατρών και των νοσηλευτών που προσλαμβάνεται αλλά και των επιπλέον κλινών που προστίθενται ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» σημείωσε μεταξύ άλλων, ζητώντας καθημερινή ενημέρωση για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε αυτό το επίπεδο. Αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι πρέπει να έχουν πρόσβαση άνθρωποι που πραγματικά το χρειάζονται.

Τέλος, ο Ανδρέας Ξανθός εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών κλινικών. «Πρόκειται για χαριστικές ρυθμίσεις, να τις πάρει πίσω η κυβέρνηση. Πρέπει να αυξήσουμε την διαθεσιμότητα των δημόσιων ΜΕΘ με όρους δημοσίου συμφέροντος» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ