Στο Χρήστο Ράμμο, την πρόταση της Νέας Αριστεράς για επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή.
Αφήνοντας αιχμές για της στάση που κράτησαν οι κυβερνητικοί βουλευτές και «το καθεστώς Μητσοτάκη» στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τόνισε μιλώντας στην Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πως επικεφαλής της ΑΔΑΕ «είναι ο δημόσιος λειτουργός, ο δικαστικός, ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε με σθένος τους θεσμούς, που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, που δεν σιώπησε μπροστά στο πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών». «Και για αυτό δέχτηκε μια πρωτοφανή, αντιθεσμική, αήθη επίθεση», είπε και κάλεσε «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς».
Σχετικά με καταστροφές, αλλά και τους τρεις θανάτους που προκάλεσε η τελευταία κακοκαιρία, σχολίασε πως «η Ελλάδα είναι μια ανοχύρωτη χώρα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αναγνωρίζει, καν, ότι κάτι πάει λάθος με την πολιτική της για λιγότερο κράτος, περισσότερη ατομική ευθύνη δηλαδή περισσότερο ιδιωτικό τομέα».
Όσον αφορά το τρέχον νομοσχέδιο για τη φορολογία το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο-βιτρίνα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης» που αντικατοπτρίζει «τις σωρευτικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής» .
« Η κυβέρνηση, λοιπόν, στο πεδίο της οικονομίας αυτά τα πέντε χρόνια έχει κάνει δύο πράγματα. Έχει βαθύνει τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα, με τρόπο πρωτόγνωρο - ακόμα και σε σύγκριση με την περίοδο της χρεοκοπίας και έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ανακάμψει ένα σύμπλεγμα οικονομικών παραγόντων, και συνολικά το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας πριν από την δημοσιονομική κρίση», είπε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να νεκραναστήσει την Ελλάδα της χρεοκοπίας».
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ανάπτυξη και δεν υπάρχει ένας, έστω ένας, δείκτης όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών που να είναι θετικός», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ σχετικά με το φορολογικό είπε πως «η Ελλάδα έχει τη χειρότερη αναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γύρω στο 60-40», κάτι που όπως είπε, «κατέστησε το οικονομικό θαύμα Μητσοτάκη εφικτό».
Συγκεκριμένα, ασκώντας κριτική στην επιμονή της κυβέρνησης να μην μειώνει το ΦΠΑ, έστω και στοχευμένα, της καταλόγισε ότι πέτυχε την «υπεραπόδοση των φορολογικών της εσόδων» και ταυτόχρονα «την φορολογική ελάφρυνση των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων».
«Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων βρίσκονται στις καλύτερες θέσεις των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων, στους μισθούς και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αυτών που παράγουν τον πλούτο, είμαστε στον πάτο», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως κυρίως ευνοημένες από τη πολιτική της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες, οι οποίες «εμφανίζουν τεράστια κερδοφορία λόγω της σκανδαλώδους διαφοράς μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου χορηγήσεων, αλλά και με τις υπέρογκες, με τις προκλητικές χρεώσεις προς τους καταναλωτές».
«Εκτός όμως από τις τράπεζες υπάρχουν και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Υπάρχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλους τζίρους. Όσοι δηλαδή φοροδιαφεύγουν σε τεράστια κλίμακα. Επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει τη μία φοροαπαλλαγή μετά την άλλη για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το ίδιο γίνεται και τώρα: «Φορολογικά μέτρα, δήθεν ουδέτερα, που επί της ουσίας ευνοούν ανώτερα εισοδηματικά στρώματα».
Κλείνοντας, ο Αλ. Χαρίτσης σχολίασε την κατάσταση στη Γαλλία στέλνοντας μήνυμα στην «εγχώρια Δεξιά» να πάρει «κάποια μαθήματα», ότι «όταν συναγελάζεσαι ή συμμαχείς με την ακροδεξιά κινδυνεύεις να γίνεις τελικά υποχείριό της».