«Το δικό μας πρόγραμμα και η λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι "η μέρα με τη νύχτα"», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης
Μιλώντας στον RealFm, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι το «Μένουμε Όρθιοι», το οποίο και επικαιροποιήθηκε υπογράμμισε ότι «εστιάζει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η εστίαση και ο τουρισμός που πλήττονται θανάσιμα». Σχολίασε ότι όμως «δυστυχώς, η αλαζονεία της ΝΔ και η απουσία οποιασδήποτε διάθεσης να μπει σε συζήτηση, παρά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στοιχίζει στους Έλληνες πολίτες ολοένα και περισσότερο». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για μια ακόμη φορά επέλεξε να απαξιώσει τις προτάσεις μας και συνεχίζει με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας"». «Αλίμονο να μιλάει ο πρωθυπουργός για στήριξη της εργασίας, όπως έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε μείωση μισθών κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα, μονιμοποίηση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, αλλά και της εκ περιτροπής εργασίας», είπε.
Αντίθετα, τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ουσιαστική στήριξη της εργασίας», που σημαίνει «πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους και διατήρηση των θέσεων εργασίας». Πρόσθεσε ότι επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ «απαιτεί στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία έχει ακούσει πολλά παχιά λόγια, αλλά λίγα έχει δει από την κυβέρνηση, στήριξη με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, με μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, αλλά και με την ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων». Επισήμανε πως ο τρίτος πυλώνας του «Μένουμε Όρθιοι» αφορά τη στήριξη «εκατομμυρίων συμπολιτών μας που μέσα στην κρίση είδαν το εισόδημά τους να κατακρημνίζεται», με θεσμοθέτηση ενός βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πάει με το «βλέποντας και κάνοντας»
Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πορεύεται με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας"» και όσον αφορά τα εθνικά θέματα». Ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι έχει συμβεί στον Έβρο. Οι εξηγήσεις που δίνονται, ωστόσο, είναι αντιφατικές, και οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε διαφορετική γραμμή μεταξύ τους». Έθεσε το ερώτημα «γιατί το υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον -όπως λέγεται- δεν υπήρξε παραβίαση και είσοδος στη χώρα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, προέβη σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά;». Υποστήριξε ότι «η εξέλιξη της όξυνσης της τουρκικής παραβατικότητας αναδεικνύει το έλλειμμα στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφορικά με την κατασκευή του φράχτη στο νότιο τμήμα του Έβρου, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αλλάζει διαρκώς τον σχεδιασμό της θέτοντας σε κίνδυνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως φάνηκε από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών».