Προειδοποιητικό «καμπανάκι» για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα σήμανε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι η θετική συγκυρία που είχε η χώρα την τελευταία δεκαετία έφτασε στο τέλος της.
Ο κ. Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, επισήμανε με νόημα ότι η Πολιτεία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρακολουθούσε απλώς τη θετική συγκυρία που ευνοούσε τη χώρας μας χωρίς να την εκμεταλλευτεί ουσιαστικά.
Ο υπουργός Τουρισμού υποστήριξε, πάντως, ότι το τουριστικό προϊόν των τελευταίων ετών βοήθησε ώστε η οικονομική κρίση να είναι πιο ήπια για την Ελλάδα.
Θεοχάρης: Στόχος μας είναι κάθε τουρίστας να μένει περισσότερες ημέρες και να αφήνει περισσότερα χρήματα
«Η κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη, πολύ πιο σκληρή χωρίς τον τουρισμό. Τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο αυξήθηκε το τουριστικό εισόδημα. Η Πολιτεία παρακολούθησε μόνο την συγκυρία η οποία ευνόησε την χώρα μας χωρίς να την εκμεταλλευτεί. Εάν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες εάν δεν αυξήσουμε το τουριστικό ΑΕΠ κρατώντας σταθερές τις αυξήσεις θα έχουμε πρόβλημα. Ο στόχος μας είναι κάθε τουρίστας να μένει περισσότερες μέρες και να αφήνει περισσότερα χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Θεοχάρης.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει το υπουργείο Τουρισμού το επόμενο διάστημα, ο κ. Θεοχάρης έδωσε έμφαση όχι μόνο στους αριθμούς, όπως είπε, αλλά και στον άνθρωπο και στην φιλοξενία προσθέτοντας ότι τουρισμός σημαίνει στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη και ισορροπία στην προσφορά ζήτησης και υποδομών.
Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε ενδεικτικά και στα ζητήματα ηλεκτροδότησης τονίζοντας ότι «στη Χαλκιδική που πήγα μού είπαν ότι πριν τη θεομηνία κάθε Σαββατοκύριακο είχαμε διακοπές ρεύματος».
Το «αγκάθι» του υπερτουρισμού
Ο υπουργός Τουρισμού εστίασε την ομιλία του και το φαινόμενο του υπερτουρισμού, αναφέροντας, ενδεικτικά, πως φέτος, στις 6 Αυγούστου, στη Σαντορίνη θα φτάσουν κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.300 ανθρώπων.
«Το νησί δεν αντέχει τόσο τουρισμό. Θα φταίνε οι κάτοικοι που θα διαμαρτυρηθούν εκείνη τη μέρα; Θα φταίνε οι τουρίστες που δεν θα ξανάρθουν; Δεν μπορούμε να ονομάζουμε τουριστικό προϊόν την ταλαιπωρία επισκεπτών» είπε σε δηκτικό τόνο.
Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε πως είναι αναγκαία η συστηματική ανάλυση για το ποιους τουρίστες θέλουμε να προσελκύσουμε, ποτέ τους θέλουμε και γιατί. Οπως είπε, δεν μπορούμε να κάνουμε marketing με τη διαίσθηση, αλλά μόνο με ανάλυση και καινοτομία.
Θεοχάρης: Δε νοείται τουριστική χώρα δίχως τουριστική εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης
Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε και για τις σκανδιναβικές χώρες, τονίζοντας ότι οι τουρίστες των σκανδιναβικών χωρών επιλέγουν «μόνο πράσινους ενεργειακά προορισμούς. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε» σχολίασε.
Ο κ. Θεοχάρης έθεσε ως στόχο τη δημιουργία υποδομών και τη χωροθέτηση του τουρισμού προσθέτοντας πως στοχεύει στην προσέλκυση 5000 σκαφών άνω των 10 μέτρων που σήμερα επιλέγουν άλλα κράτη. «Σήμερα μας τα παίρνει η Κροατία και χάνονται πάρα πολλά έσοδα. Ενας άλλος στόχος είναι η προσβασιμότητα και η διασυνδεσιμότητα της χώρας με προσπάθεια ενίσχυσης των αεροπορικών κι άλλων διασυνδέσεων της χώρας. Παραδείγματος χάριν, οι απευθείας πτήσεις στην Αμερική και για το χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο υπουργός τουρισμού μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης των ανώτερων σχολών τουρισμού. «Η χώρα είναι τουριστικός προορισμός παγκόσμια κλάσης δεν νοείται να μην έχει τουριστική εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης» σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.