Ο Νίκος Χαρδαλιάς παρευρέθηκε στην βράβευση των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας με θέμα «Καινοτομώντας στην Επίγνωση της Επιχειρησιακής Κατάστασης».
Η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης και εξωστρέφειας για όλους τους οργανισμούς και φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, επιταχύνοντας την πρόοδο και την εξέλιξη σε ευαίσθητους και νευραλγικούς τομείς.
Αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η συμπόρευση στο άρμα της «κοινότητας καινοτομίας» και των «οικοσυστημάτων καινοτομίας».
Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας το έτος 2021. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τα βραβεία στους νικητές των έντεκα προτάσεων καινοτομίας (δέκα επικρατέστερων και της πρώτης νεανικής πρότασης καινοτομίας) με την υψηλότερη βαθμολογία, απένειμαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και εκπρόσωποι των εταιρειών Intracom Defense και DEES Group, χορηγών του διαγωνισμού.
Συνολικά, κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν 212 ενδιαφέρουσες προτάσεις καινοτομίας κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενώ διακρίθηκαν τέσσερις εξ αυτών και παρουσιάστηκαν κατά την τελετή βράβευσης.
Νίκος Χαρδαλιάς: Ενισχυόμαστε με σύγχρονα οπλικά συστήματα και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου
«Η Εθνική Άμυνα κατέχει και συνεχώς ενισχύεται με σύγχρονα οπλικά συστήματα, με τεχνολογία τελευταίας γενιάς και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου» πρόσθεσε στο χαιρετισμό του ο Ν. Χαρδαλιάς. «Μέσω των συνεργασιών και της διαλειτουργικότητας με υπηρεσίες και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δύναται να αναπτύξει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όλα τα επίπεδα.
Η εύρεση και η κατάλληλη διοχέτευση καινοτόμων λύσεων είναι ικανές να προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα σε δυσανάλογα μικρό διάστημα, σε σχέση με την παραδοσιακή ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων» επισήμανε.
Για τα οφέλη της καινοτομίας, υπογράμμισε ότι «επεκτείνονται στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και στη σύνδεσή της, με εσωτερικούς και εξωτερικούς φορείς, δημιουργώντας το απαραίτητο τεχνολογικό πλεονέκτημα, που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά υφιστάμενες αλλά και αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας, λειτουργώντας ως ισχυρό ανάχωμα, αποτρέποντας ή ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα των κρίσεων».
Για την ιδιωτική πρωτοβουλία, ανέφερε ότι «κυρίως μέσω των νεοφυών επιχειρήσεων και των start-ups, οι οποίες αποτελούν ζωντανή κοιτίδα καινοτομίας, ταλέντων και ιδεών, έχει να προσδώσει δυναμική στην τεχνολογική υπεροχή, με το ανθρώπινο δυναμικό να αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα».
Ποιοί έδωσαν το «παρών» στην τελετή βράβευσης
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Φθιώτιδας και α' αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννης Σαρακιώτης, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, οι διευθυντές Γ΄ Κλάδου του ΓΕΑ υποπτέραρχος Δημήτριος Μπόζνος και του ΓΕΝ αρχιπλοίαρχος Σπυρίδων Λαγάρας και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μετεξέλιξης του ΓΕΕΘΑ ταξίαρχος Κωνσταντίνος Ζολώτας. Τον υπουργό Εθνικής άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο εκπροσώπησε ο διευθυντής του γραφείου του Αθανάσιος Βάλαρης.