Τον ιστορικό ρόλο της Ελλάδας «ως προμαχώνας της ελευθερίας, της δημοκρατίας και υψηλών φιλελεύθερων αξιών», ανέδειξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, στην εναρκτήρια συνεδρία του «2nd Forum on Hybrid Threats, Cyber-security, and Artificial Intelligence» με αντικείμενο διαλόγου τις «Υβριδικές Απειλές και Ελλάδα: Εξελίξεις, τάσεις, θεσμικό πλαίσιο, και κρατική ανθεκτικότητα», που διεξάγεται στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, το διήμερο 15-16 Ιουνίου από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και του ΝΑΤΟ, επισήμανε: «H ιστορία των κρατών από τα οποία προέρχονται οι υβριδικές απειλές, δεν αποτελεί παρά ένα μητρώο κλεπτοκρατίας, ένα μητρώο φόνων, βασανιστηρίων και ανθρώπινου πόνου. Δυστυχώς, σε αυτό το χρονικό, όχι μόνο δεν έχει γραφτεί η τελευταία σελίδα, αλλά αντιθέτως, προστίθενται με το πέρασμα των ετών νέα κεφάλαια δυστυχίας, αλλά και καταστροφών. Απέναντι σε αυτή την πάντοτε παρούσα απειλή του ολοκληρωτισμού, καθώς και στην επαμφοτερίζουσα στάση των διαφόρων «επιτήδειων ουδέτερων» συνοδοιπόρων του, η Ελλάδα, ως το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς, θα συνεχίσει να επιτελεί την ιστορική της αποστολή ως προμαχώνας της ελευθερίας, της δημοκρατίας και υψηλών φιλελεύθερων αξιών».
«Για την Ελλάδα», παρατήρησε, «η αντιμετώπιση διαφόρων μορφών υβριδικών απειλών συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της στρατιωτικής μας προπαρασκευής και της ευρύτερης εθνικής μας επαγρύπνησης εδώ και αρκετές δεκαετίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, μορφές υβριδικού πολέμου που αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά από κάποιους εταίρους μας, έχουν προηγουμένως δοκιμαστεί εναντίον της Ελλάδας. Και αυτό διότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποτελεί την αποκλειστική πηγή διασάλευσης της διεθνούς έννομης τάξης, ούτε συνιστά τον μοναδικό κακόβουλο δρώντα στην ευρύτερη περιφέρεια του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «όλος ο πλανήτης έγινε μάρτυρας της ενορχηστρωμένης υβριδικής επίθεσης που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εναντίον της χώρας μας με στόχο έναν και μοναδικό, την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και την άσκηση πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενάμιση χρόνο αργότερα, διαπιστώσαμε ότι οι κακόβουλες τουρκικές μέθοδοι βρήκαν μιμητές σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα στην Ανατολική Ευρώπη. Στο δεύτερο μισό του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε την πρόκληση του Προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένκο, ο οποίος απείλησε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με παράτυπους μετανάστες ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του αυταρχικού του καθεστώτος».
«Η Ελλάδα είναι επομένως συνηθισμένη στην αντιμετώπιση και απόκρουση υβριδικών απειλών. Με όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο και με την ισχυρή και διαρκώς βελτιούμενη υποδομή εθνικής ασφάλειας, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα από κάθε μορφή κακόβουλης επίθεσης, απροκάλυπτης ή κεκαλυμμένης: Στα χερσαία, στα εναέρια και στα θαλάσσια σύνορά μας, στον κυβερνοχώρο, στις ενεργειακές μας υποδομές και στο πεδίο των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, κανένας διεθνής ταραξίας δεν μπορεί να αισθάνεται αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να μας απειλήσει. Και βέβαια, όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, τις "κόκκινες γραμμές" μας», ανέφερε χαρακτηριστικά..
Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε σε διαρκή επαγρύπνηση, μελέτη και ανάλυση καθώς «οι υβριδικές απειλές εξελίσσονται και παίρνουν διαρκώς νέες μορφές».
«Η δική μας αντίδραση υπήρξε σε όλες τις περιπτώσεις άμεση, υπήρξε αποτελεσματική. Υπό τη στιβαρή ηγεσία, ενός ακάματου και ενός αποφασιστικού πρωθυπουργού, επαναφέραμε την εθνική άμυνα και ασφάλεια, οι οποίες ναι, αποτελούν αυτοσκοπό μας, στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Πράξαμε και θα πράττουμε το πατριωτικό μας καθήκον αγόγγυστα, με συνέπεια, με συνέχεια, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον: Ένα μέλλον όπου η Ελλάδα μας θα είναι ακόμα πιο ισχυρή, θα είναι ευημερούσα, μέσα σε μια Ευρώπη ενωμένη, απρόσβλητη και αυτάρκη», κατέληξε.
Στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνεδρίας, χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Κελλάρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων Λουκάς Κατσώνης.
Το Φόρουμ αποτελεί πεδίο ανάπτυξης και ανταλλαγής ιδεών διαφόρων προσωπικοτήτων, διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών από το χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, υψηλόβαθμων αξιωματούχων υπουργείων, κρατικών υπηρεσιών, Διεθνών Οργανισμών (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση) και εκπρόσωπων ξένων διπλωματικών αποστολών.