Μεταναστευτικό: Ο περιφερειάρχης Β.Αιγαίου ζητάει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Λέσβος, Χίος, Σάμος - iefimerida.gr

Μεταναστευτικό: Ο περιφερειάρχης Β.Αιγαίου ζητάει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Λέσβος, Χίος, Σάμος

Ekryumh h katastash sthn Lesbo
Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο. Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να κηρυχθούν σε κατάσταση ανάγκης τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Η κατάσταση στη Λέσβο είναι έκρυθμη μετά και τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στον καταυλισμό της Μόριας, με μια διμοιρία των ΜΑΤ να φτάνει στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6, ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το αίτημα αυτό. 
«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει», πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Λέσβου προγραμματίζουν για σήμερα κατάληψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.Στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν  οι κάτοικοι της Μόριας το βράδυ της Δευτέρας ζήτησαν την παρουσία σταθερής διμοιρίας από τα ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, αίτημα που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ικανοποιήθηκε καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν άνδρες των ΜΑΤ στο νησί.

Ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης από ΜΚΟ

Κατά τη χθεσινή κινητοποίηση περίπου 2.000 Αφγανών αιτούντων άσυλο στη Μόρια σημειώθηκαν επεισόδια, με οδομαχίες και φωτιές, με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των συγκεκριμένων αντιδράσεων.
Αν και ο υπουργός απάντησε αρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στις καταγγελίες του για τη στάση της Αστυνομίας, είναι προφανές ότι με την αναφορά του σε «υποκίνηση» δεν εννοούσε την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε καν την Τουρκία παρά τις διάφορες ΜΚΟ και τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Βασικό αίτημα της διαμαρτυρίας ήταν η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% είναι αφγανικής καταγωγής και ζει στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης πριν από την Πρωτοχρονιά όταν και έφτασαν στο νησί. Να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων , πλέον εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους η νέα νομοθεσία, αλλά ισχύει μόνον για όσους έχουν φτάσει στην Ελλάδα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά – όταν τέθηκε, δηλαδή, σε ισχύ ο νόμος. Εκκρεμούν συνολικά 70.000 αιτήσεις από την προηγούμενη περίοδο, για τις οποίες η κυβέρνηση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τις «ξέχασε» στα συρτάρια. Για τις επιστροφές, εξάλλου, όπου επίσης ο αριθμός τους έχει αυξηθεί και η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020, από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως αυτές ουδόλως δεν έρχονται σε αντίθεση με τον ανθρωπισμό, όπως υποστηρίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, στη Βουλή μόλις χθες έφτασε τροπολογία για τις ΜΚΟ και συγκεκριμένα τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και κονδύλι 50 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομής στα νησιά – ή όπου αλλού – κατασκευαστούν κλειστά κέντρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ