Κατά της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της Λιβύης, το προσφυγικό και των θεμάτων με την Κύπρο τάχθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη του, όπου μίλησε και για τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν μου αρέσει η πρόσφατη τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, επειδή δεν πιστεύω ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Λιβύης, διότι είναι επικίνδυνο.
Όσον αφορά την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, όλες αυτές τις περίπλοκες περιστάσεις, πρέπει να πω ότι πάντα ήμουν και θα εξακολουθήσω να είμαι στην κυπριακή πλευρά», είπε μεταξύ άλλων ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ενώ για τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα πρόσθεσε:
«Ο Ερντογάν απείλησε την Επιτροπή και εμένα τον ίδιο πολλές φορές ότι θα ανοίξει τις πύλες της χώρας του – για να χρησιμοποιήσω την έκφρασή του. Τις απειλές του της παίρνω σοβαρά, αλλά δεν τις πιστεύω».
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «φίλους» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σε ερώτηση με ποιον θα πήγαινε για ποτό απάντησε και με τους δύο ταυτόχρονα.
Τι είπε ο Γιούνκερ για Σχοινά και Βαρουφάκη
Ο ίδιος μίλησε και για την συμβολή και την προσφορά του Μαργαρίτη Σχοινά τις κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα υπογραμμίζοντας «Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να κρατήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα, αυτός είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Με ενθάρρυνε να κρατήσω την πίστη μου για την Ελλάδα».
Για τις τότε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είπε ο κ.Γιούνκερ «Ολο αυτό το διάστημα της θητείας μου πραγματοποίησα τουλάχιστον 50 συναντήσεις με τους Ελληνες πρωθυπουργούς, μέρες και νύχτες, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα. Ποτέ δεν μέτρησα τα τηλεφωνήματα που είχα με τους αξιωματούχους και Ελληνες φίλους μου. Ηταν δύσκολες συζητήσεις με τους πρωθυπουργούς, με τους υπουργούς Οικονομικών. Και δεν εννοώ τον Βαρουφάκη, γιατί τον έχω συναντήσει μόνο για 10 λεπτά - προφανώς ήταν αρκετά για να γράψει βιβλίο- αλλά δεν με εντυπωσίασε. Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν με τους άλλους Ευρωπαίους. Επρεπε να πείσω τους Ελληνες να εφαρμόσουν και να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Αλλά μετά έπρεπε να πείσω και τους άλλους. Και αυτό ήταν πιο δύσκολο κομμάτι.
Όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, στην συγκεκριμένη περίοδο ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρoυφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο: "Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος”. "Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο”, συμπληρώνει ο κ. Γιούνκερ.