«Κανένα θέμα που αγγίζει αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη μορφή πυροτεχνήματος», είπε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ερωτηθείς για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και για τη νέα νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την απασχόληση και την εκπαίδευση των καλλιτεχνών.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε πως και στα δύο ζητήματα, η κυβέρνηση «δουλεύει μεθοδικά επί χρόνια και δεν ξεκίνησε να ασχολείται με αφορμή την δημοσιότητα».
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είπε ξεκάθαρα: «Κανένα κομμάτι που αγγίζει αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη μορφή πυροτεχνήματος. Δεν θα το έκανε η κυβέρνηση για κάτι τόσο ευαίσθητο όσο τα Γλυπτά. Επιβεβαιώνω εμφατικά οτι δεν θα τα διαχειριζόταν η κυβέρνηση με επιπολαιότητα κι έξω από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί».
Γιατρομανωλάκης: «Δεν θίγονται οι μισθοί και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών στο Δημόσιο»
Στο κομμάτι που αφορά το προεδρικό διάταγμα για το οποίο «εξ’ αρχής η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αγγίζει τις αμοιβές γιατί οι καλλιτέχνες στο Δημόσιο εξαιρούνται του ΑΣΕΠ, υπήρχε αγωνία και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι δεν θίγονται οι μισθολογικές προβλέψεις», είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού.
«Το μισθολογικό ξεκαθαρίζεται και επίσης δεν υπάρχει σύνδεση της εκπαιδευτικής βαθμίδας με το μισθολογικό» είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης σχετικά με τις καταγγελίες για «εξίσωση διπλώματος με απολυτήριο λυκείου».
«Σήμερα αποφασίστηκε ότι είτε προσλαμβάνονται στο Εθνικό Θέατρο είτε σε ΔΗΠΕΘΕ, όλα εξαιρούνται του ΑΣΕΠ. Υπήρχε στο νόμο μισθολογίου εξαίρεση για τους καλλιτέχνες καθώς σε καμμία οντισιόν δεν ενδιαφέρει το πτυχίο κι αυτό επεκτείνεται για το σύνολο του Δημοσίου». Μάλιστα ο κ. Γιατρομανωλάκης, πρόσθεσε ότι «οι μισοί παραμένουν εκεί όπου προσλήφθησαν και δεν θίγεται κανείς».
Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να θιγούν δικαιώματα των καλλιτεχνών ή να νιώσουν μειωμένοι, ανέφερε ο υφυπουργός ΠΟλιτισμού, υπενθυμίζοντας ότι «ποτέ, ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε εξίσωση με απολυτήριο λυκείου. Από το 2015 ισχύει το επίπεδο 5 του πλαισίου προσόντων, είπε ο Νίκος Γιατρομανωλάκης και τόνισε:
«Συνολικά έχουμε επενδύσει μισό δισεκατομμύριο στον κλάδο των καλλιτεχνών και κατά την πανδημία οι καλλιτέχνες ξέρουν ότι δημιουργήσαμε Μητρώο Καλλιτεχνών για να βρούμε τρόπο να τους στηρίξουμε.»
«Οχι μόνο δεν υποτιμάμε τους καλλιτέχνες, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία. Κανείς σαράντα χρόνια δεν είχε θίξει το θέμα κι εμείς δημιουργούμε επιτροπές για να λυθεί το θέμα».