Γιατί τέτοια βιασύνη με τα αναδρομικά; - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Γιατί τέτοια βιασύνη με τα αναδρομικά;

Ηταν δέσμευση, προεκλογική και μετεκλογική, του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του θα σεβασθεί και θα υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Και από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί μέσα στους επόμενους πέντε μήνες του 2020…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ξέρω ποια περίμενε (και ανομολόγητα ήλπιζε…) η κυβέρνηση ότι θα ήταν η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ. Πιθανότατα υπολόγιζε σε κάτι πιο… «τσουρούτικο», που θα αφορούσε σε λιγότερους απόμαχους και μικρότερο συνολικό κόστος. Κάποιοι από την αντίπερα όχθη ποντάριζαν σε πιο γενικευμένη και απλόχερη απόφαση. Τελικά, το ΣτΕ ισορρόπησε.

Το ΣτΕ που, να θυμίσουμε, μέσα στη δεκαετία της κρίσης κλήθηκε κι άλλες φορές να κρίνει παράνομες και καταχρηστικές τις άγριες περικοπές συντάξεων και μισθών, αλλά στις περισσότερες ανάλογες προσφυγές λειτούργησε, ίσως και πέραν των καθαρά νομικών επιχειρημάτων, με γνώμονα το «εθνικό συμφέρον» και την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της υπό κατάρρευση χώρας…

Καλό πράγμα ο σεβασμός, από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και η άνευ όρων συμμόρφωση στις αποφάσεις της. Καλό, αλλά… όχι απαράβατος κανόνας στη χώρα μας. Πλήθος οικονομικών αποφάσεων (ιδίως του ΣτΕ…) δεν υλοποιήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ή εφαρμόσθηκαν αλλά με τέτοιες γραφειοκρατικές, χρονοβόρες διαδικασίες, με τόσους «αστερίσκους» και υποσημειώσεις, με τέτοιο… χρονικό άπλωμα «στο μέλλον», που τελικά, όταν ολοκληρώθηκε η τήρησή τους, για πολλούς ήταν δώρον άδωρον…

Με το που έγινε γνωστή η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, πριν ακόμη… καθαρογραφεί, ο ένας αρμόδιος υπουργός δήλωνε ότι η κυβέρνηση ναι μεν θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά το «πώς» θα καταβάλει τα αναδρομικά, το αν θα τα καταβάλει σε προσφυγόντες και μη, επιφυλασσόταν. Γιατί «το δημοσιονομικό κόστος είναι σημαντικό. Σε ετήσιες δόσεις; Και για πόσα έτη -ακούστηκαν από 5 μέχρι 10… Για πολλούς, το διάστημα αυτό ισοδυναμεί με… ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Ρωτήστε και τον Τσακαλώτο, που στις εξισώσεις αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, υπολόγιζε δυναμικά στη… βιολογική εξαφάνιση των συνταξιούχων!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά, άλλος… θεσμικά συναρμόδιος, πέταξε την ιδέα τα αναδρομικά να δοθούν εφάπαξ, αλλά σημαντικά περικομμένα -εκεί που δεν θα… προλάβεις να πάρεις το παραμικρό, πάρε τώρα λιγότερα και απόλαυσέ τα!

Σε αυτό το… αλαλούμ της «συνεννόησης» στο εσωτερικό της κυβέρνησης (και μιλάμε για διακυβέρνηση «επιτελικού κράτους»!) ήρθε να βάλει τέλος ο πρωθυπουργός: τα αναδρομικά σε όλους, προσφυγόντες και μη, εφάπαξ και χωρίς περικοπές εντός του 2020. Με το… «υστερόγραφο» ότι με αυτό το 1,5 δισ. που θα εισπράξουν περίπου δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι, το κράτος φθάνει στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών του, άρα για φέτος δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες παροχές.

Οι συνταξιούχοι είναι λογικό να αισθάνονται ικανοποίηση. Τα παιδιά τους που βλέπουν πιο σε βάθος το μέλλον, είναι αμφίβολο. Και τα εγγόνια τους, όσα δεν καταλαβαίνουν σήμερα θα καταλάβουν «αύριο», σίγουρα είναι αρνητικά…

Ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά ξανάρχεται ταχέως και δριμύτερος δείχνοντας τα δόντια του. Το ΕΣΥ χρειάζεται κατεπειγόντως (πρόσθετη αυτής που έδωσε η κυβέρνηση) ενίσχυση, οι νέες 4.000 κλίνες ΜΕΘ εξαγγέλθηκαν αλλά δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει -και σε μια δεύτερη πανδημία μπορεί να αποδειχθούν και λίγες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα «αισιόδοξα» σενάρια για τις κολοσσιαίες οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 διαψεύδονται, και τα «απαισιόδοξα»… χειροτερεύουν, καθώς οι επιστήμονες είναι 100/100 σίγουροι ότι το δεύτερο κύμα του ιού έρχεται ως... τσουνάμι που απειλεί να καταπιεί όσες επιχειρήσεις κατάφεραν, καθημαγμένες έστω, να επιβιώσουν.

Ο… κακός γείτονας δεν μετακόμισε από τα ανατολικά σύνορά μας. Μένει πάντα εκεί, επίβουλος και επικίνδυνος περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Το ενδεχόμενο σύγκρουσης, έστω παρατεταμένου θερμού επεισοδίου, παραμένει ενεργό και απειλητικό. Πέραν της οικονομικής καταστροφής που θα ακολουθήσει μια τέτοια «δυναμική κρίση», είναι απολύτως απαραίτητη η άμεση ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου. Τις γαλλικές φρεγάτες δεν τις παίρνουμε γιατί κοστίζουν 3 δισ. και θα παραδοθούν το 2025. Πρέπει, τουλάχιστον, να εκσυγχρονίσουμε (και από πλευράς οπλικών συστημάτων…) τις υπάρχουσες, κάτι που θα απαιτήσει περί το 1,8 δισ. Ανάλογες παρεμβάσεις χρειάζεται και η εναέρια «αιχμή του δόρατος» της άμυνάς μας...

Θα πάρουμε, αργότερα μέσα στο 2021, τα πρώτα χρήματα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Θα βοηθήσουν σίγουρα την κατάσταση, αν μέχρι τότε δεν… συνεργήσουν όλα ή κάποια έστω από τα αρνητικά ενδεχόμενα που προαναφέρθηκαν -και προβληματίζουν την κυβέρνηση.

Αφελής απορία, που είναι βέβαιο ότι θα… λιθοβοληθεί δημοσίως: οι συνταξιούχοι με ιδρώτα, πόνο και στερήσεις, άντεξαν και «προσαρμόσθηκαν» στην αδικία που τους επιβλήθηκε. Δεν θα μπορούσαν να πάρουν τα αναδρομικά που τους επιδικάσθηκαν (λίγο ακόμη…) αργότερα, με αποδοχή του «ρίσκου» για πολλούς από αυτούς; Δεν θα ήταν δημοσιονομικά βολικότερο η καταβολή σε αρκετές ετήσιες δόσεις, με την πρόβλεψη ότι για τους «άτυχους» δικαιούχοι θα είναι οι κληρονόμοι τους;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλό είναι οι πολιτικοί να σέβονται τις δεσμεύσεις τους. Αλλά… cash και με τέτοια σπουδή; Και όταν οι συγκυρίες δεν συνηγορούν;

Εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση. Υπάρχει;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ