Στο βιβλίο «Η Τελευταία Μπλόφα» των δημοσιογράφων Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτωρία Δενδρινού, υπάρχουν- εκτός από την αφήγηση του παρασκηνίου των «διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης Τσίπρα- Βαρουφάκη με τους δανειστές - και πολλές άγνωστες λεπτομέρειες για τις προσωπικές σχέσεις, που ανέπτυξαν οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής. Οπως η δύσκολη σχέση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Κάνοντας φλάς-μπάκ στην εποχή πριν από την άνοδο του Τσίπρα στην εξουσία, οι συγγραφείς του βιβλίου περιγράφουν για παράδειγμα, πόσο ψυχρή ήταν με τον Σαμαρά η Ανγκελα Μέρκελ, στην πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο. Αλλά ακόμα πιο ψυχρός με τον τότε πρωθυπουργό, ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Καθώς ήταν πεπεισμένος οτι η Ελλάδα δεν έχει θέση στο ευρώ, και προσπαθούσε να οδηγήσει τα πράγματα στο Grexit.
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Σόιμπλε στις αποφάσεις του Βερολίνου, προσπάθησε, γράφουν οι δυο δημοσιογράφοι, «να καλλιεργήσει στενότερη σχέση μαζί του, ζητώντας το προσωπικό του τηλέφωνο. Ο Σόϊμπλε του είχε απαντήσει τότε με την χαρακτηριστική ευθύτητά του. «Εσείς θα μιλάτε με την καγκελάριο κι εγω θα μιλάω με τον υπουργό σας».
Η πρόταση Μέρκελ για grexit
Η επιρροή του Σόϊμπλε στην Μέρκελ είναι εμφανής και από το γεγονός ότι τότε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, είχε πείσει την καγκελάριο ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ.
Πρόταση που έκανε ευθέως, στην πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ, στον Αντώνη Σαμαρά. Και που απέρριψε φυσικά ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός, χωρίς καν να την αφήσει να τελειώσει την κουβέντα της.
Γράφουν στο βιβλίο τους οι δυο δημοσιογράφοι, για τον διάλογο της Ανγκελα Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά:
Κοίταξε, λέει η Μέρκελ στον Σαμαρά, θέλω να σου πω κάτι το οποίο θέλω να το ξέρεις από τώρα. Το ταξίδι που έχεις να κάνεις είναι πολύ δύσκολο , εάν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τότε να ξέρεις ότι εμείς έχουμε ένα δεύτερο πλάνο να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα, το οποίο θα το βρούμε. Πριν καν ολοκληρώσει, γράφουν οι δυο δημοσιογράφοι στο βιβλίο τους, ο Σαμαράς την διέκοψε λέγοντας. «Αυτήν την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι, ξέχασέ το».
Ο Σαμαράς επιστρέφει από το Βερολίνο ανήσυχος, χωρίς να ξέρει ότι στις Βρυξέλλες οι θεσμοί προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκπόνηση ενός plan b για την περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη. Τελικά όμως η κυβέρνηση Σαμαρά θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες, η χώρα θα τελειώσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές και το 2014 θα συζητά πλέον ακόμα και την έξοδο από το πρόγραμμα, με η χωρίς προληπτική γραμμή.
Μετά όμως θα έρθει το καλοκαίρι του 2015, η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία και η χώρα θα επιστρέψει σε σκληρό μνημόνιο- μετά την κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα- αφού το δημοψήφισμα έχει διαρρήξει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην χώρα, έχει πέσει στο μηδέν.