Τέλος στην εκλογολογία που είχε φουντώσει το τελευταίο διάστημα και εντός της κυβερνητικής παράταξης έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός με την συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής θέλησε να κλείσει την συζήτηση για πρόωρες κάλπες τους επόμενους μήνες, προλαμβάνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργεί ένα τέτοιο κλίμα στον κρατικό μηχανισμό και την λειτουργία της κυβέρνησης.
Η κορύφωση του εμβολιαστικού προγράμματος το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού μετά την διαφαινόμενη έξοδο από την πανδημία δημιουργούσαν, κατά την εκτίμηση βουλευτών της ΝΔ και πολιτικών αναλυτών, τις κατάλληλες συνθήκες για εκλογές το φθινόπωρο. Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης παραδέχονταν σε συζητήσεις ότι ίσως είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να «καεί» η απλή αναλογική και ο κ. Μητσοτάκης να εξασφαλίσει μια δεύτερη τετραετία με καθαρή αυτοδυναμία. Σε αυτό συνηγορούν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων όπου παρά τα αυτογκόλ των τελευταίων μηνών και τις επικοινωνιακές αστοχίες, τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και ο πρωθυπουργός καταγράφουν ένα ευρύ προβάδισμα.
Μητσοτάκης: Θα παρουσιάσω μία αλλαγμένη χώρα
Παρότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έκοβε κάθε συζήτηση για εκλογές ακόμα και στους πιο στενούς συνεργάτες του, τα σενάρια τις τελευταίες εβδομάδες πύκνωναν. Έτσι, με την ξεκάθαρη τοποθέτηση στο Βήμα της Κυριακής ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας γιατί επιλογή μου είναι να θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού τη συνολική πολιτική μας και για τα συγκεκριμένα «παραδοτέα» που αφορούν την ανάταξη της χώρας», θέλησε να κλείσει την κουβέντα. Συνεργάτες του, που επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού, σημειώνουν ότι λειτουργεί θεσμικά και δεν επιθυμεί να εργαλειοποιήσει τις εκλογές βασιζόμενος στην συγκυρία. Επίσης, όχι μόνο δημοσίως, αλλά και σε κλειστές συσκέψεις πιστεύει ότι η χώρα θα μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης που οι πρόωρες κάλπες μπορεί να αποδειχθούν τροχοπέδη, ενώ όπως δήλωσε και στην χθεσινή συνέντευξη θέλει «στην τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα».
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν αναλυτές, η δημοσιονομική χαλάρωση στην ΕΕ θα συνεχιστεί και το 2022, οπότε η κυβέρνηση θα έχει τα εργαλεία να διαχειριστεί τις όποιες πληγές αφήσει στην οικονομία η πανδημία. Αν στην πορεία απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις, αυτές θα αφορούν το 2023 και «μαρκάρουν» στο εκλογικό ημερολόγιο τον επόμενο Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο των εκλογικών σεναρίων αποτελεί και μήνυμα προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα οποία καλούνται να συνεχίσουν την δουλειά τους με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και το έργο που πρέπει να επιδείξουν, χωρίς να φιλτράρουν τις κινήσεις τους μέσα από τον εκλογικό φακό, γεγονός που δημιουργεί αναβολές και καθυστερήσεις. Άλλωστε οι δυσκολίες είναι μπροστά καθώς τον επόμενο μήνα σχεδιάζεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
- Τραγωδία στο Θριάσιο: Αυτοκτόνησε 41χρονος γιατρός που νοσηλευόταν -Πήδηξε από το μπαλκόνι του 3ου ορόφου
- Ανατροπή: Δεν θα γίνει διά ζώσης η Σύνοδος Κορυφής -Τρόμος στην Ευρώπη από το τρίτο κύμα κορωνοϊού
- Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά
- Καιρός: Ερχεται χαμηλό βαρομετρικό από Λιβύη -Πού θα πέσουν λασποβροχές