Εκτός ελέγχου εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν «φαρμακερά βέλη» για όλα τα θέματα.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται προκαλεί ερωτηματικά για τις αντοχές τις χώρας να βαδίσει στο μονοπάτι της πόλωσης και του διχασμού για τους επόμενους μήνες, την στιγμή που οι εξωγενείς κρίσεις που την απειλούν γιγαντώνονται.
Τοξικό κλίμα και βαριές κατηγορίες μεταξύ Κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
Η δέσμευση του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας σε συνδυασμό με τον σκόπελο της απλής αναλογικής δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση σε όλο το πολιτικό σύστημα που καθιστά αδύνατες τις συναινέσεις ακόμα και στα κρίσιμα ζητήματα που διαπερνούν οριζόντια την κοινωνία. Ελληνοτουρκικά, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια διαμορφώνουν το σκηνικό ενός δύσκολου χειμώνα και σε αυτό προστίθεται η τοξικότητα στον δημόσιο λόγο. Μάλιστα, φαίνεται ότι από ορισμένες πλευρές, άλλες φορές επώνυμα και δημόσια και άλλες παρασκηνιακά, μέσω της ανωνυμίας του διαδικτύου, δεν υπάρχουν όρια και ηθικοί φραγμοί σε αυτή την αντιπαράθεση.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δείχνουν με το δάχτυλο την Κουμουνδούρου ως πηγή του τοξικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί. Και η κυβέρνηση από την πλευρά της, όμως, απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους και με βαριές κατηγορίες, ώστε να τονίσει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο κομμάτων.
Πολιτική αντιπαράθεση για την απόφαση αποφυλάκισης Λιγνάδη
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με αφορμή τις τοποθετήσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου και του Νάσου Ηλιόπουλου, που επιχείρησαν να προσδώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά στην απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη. «Μόνο ένα κόμμα που έχει αποφασίσει να πορευτεί μέσα στο βούρκο και την αθλιότητα θα επιχειρούσε να μετατρέψει σε αντικείμενο χυδαίας κομματικής εκμετάλλευσης μια δικαστική απόφαση, για υπόθεση βιασμού», ήταν το σχόλιο του κ. Οικονόμου ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υπονόμευση των θεσμών» και «τραμπισμό αλά γκρέκα». Είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση για την άστοχη δήλωση του κ. Βερναρδάκη για την υπουργό Παιδείας, με τον πρωθυπουργό να μιλά από το βήμα της Βουλής για «εκτσογλανισμό».
Τρίτος «παίκτης» το ΠΑΣΟΚ
Σε μια περίοδο που η πόλωση και το διχαστικό κλίμα θυμίζουν μνημονιακές εποχές στην εξίσωση έχει προστεθεί και το ΠΑΣΟΚ, ως ο τρίτος παίκτης του συστήματος, που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υπολείπεται στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ, τα ποσοστά που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή Ανδρουλάκη δημιουργεί επιπλέον πίεση. Για αυτό και η στάση της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα είναι επαμφοτερίζουσα. Από την μία μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση ζητώντας συνεργασία με την Χαριλάου Τρικούπη και όταν δεν εισπράττει θετική απάντηση εκτοξεύει χαρακτηρισμούς για δεκανίκι της Δεξιάς.
Αλλά και η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τον κ. Ανδρουλάκη, ειδικά για την αναφορά ότι σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρόκρινε ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό. Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπηςτ, οι πιέσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη αναμένεται να αυξηθούν, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα δίνουν μάχη για να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος και τα διλήμματα που θα θέσουν στους ψηφοφόρους θα είναι επιτακτικά.