Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Αντώνη Σαμαρά μετά τα εκατέρωθεν βέλη που εκτοξεύθηκαν χθες.
Με έμμεσο αλλά ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης, για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους της κριτικής του προς τον ίδιο και την κυβέρνηση, επέλεξε να επιστρέψει τα πυρά.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν παρέμεινε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Παππάς, τόνισε πως λόγω της καταδίκης του από το ειδικό δικαστήριο «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του». Μια αναφορά που είχε στόχο τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τη χειραψία και τα χαμόγελα με τον κ. Παππά, προ ημερών, στα βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Επρόκειτο για μια έμμεση δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος «εννοεί στην πράξη το "μέχρι τέλους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ" και όχι στα λόγια», όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά, αλλά και ένα καθαρό μήνυμα ότι θα αναδεικνύει τις «ανορθογραφίες κάθε πλευράς».
Η απάντηση συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά
Η πλευρά Σαμαρά δεν άργησε να σηκώσει το γάντι, επιβεβαιώνοντας ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών καθημερινά μεγαλώνει. Συνεργάτες του έσπευσαν να τονίσουν ότι «η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Novartis, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους "μέχρι τέλος", ισχύει στο ακέραιο» και χαρακτήρισαν προφανές ότι η επίθεση του κ. Μητσοτάκη δεν έγινε για τον χαιρετισμό με το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για «τα "ήρεμα νερά" με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις» και προέτρεψαν να «ασχοληθούμε με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια σύμφωνα φιλίας και υποκλίσεις», επιμένοντας στην κριτική για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια στην κόντρα, αποφεύγοντας να σχολιάσει την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, αφού εκτιμά ότι δόθηκε το μήνυμα που έπρεπε.
Πάντως, δεν έμεινε ασχολίαστη η διαφορετική συμπεριφορά που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης για τον Κώστα Καραμανλή. Απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη για τις ευθύνες της ΝΔ που οδήγησαν στη χρεοκοπία, υπερασπίστηκε την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και έστρεψε τα βέλη του κατά του κ. Παπανδρέου. «Το 2009 σε αυτή την αίθουσα ψηφίζατε έναν Προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε αύξηση δαπανών. Έτσι δεν είναι; Αύξηση δαπανών γιατί "λεφτά υπήρχαν". Δεν το είπατε απλά, δεν το είπε ο τότε πρωθυπουργός εν τη ρύμη του λόγου, το έκανε πράξη. Και τέσσερις μήνες μετά, δυστυχώς, η χώρα έσκασε στα χέρια του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια προσπάθεια να σπάσει το μέτωπο που φέρονται να έχουν σχηματίσει οι πρώην πρωθυπουργοί; Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αποφεύγουν να πουν ένα καθαρό «ναι» ή «όχι».
Είναι δεδομένο, όμως, πως δεν αξιολογούν με τον ίδιο τρόπο τη στάση που έχουν τηρήσει οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής, αφού ο δεύτερος δεν έχει αμφισβητήσει δημοσίως επιλογές της κυβέρνησης, ούτε έχει επιτεθεί στον κ. Μητσοτάκη.