Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διέψευσε δημοσιεύματα που φέρνουν την κυβέρνηση διατεθειμένη και έτοιμη να ελληνοποιήσει μαζικά διακόσιες, τριακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες ή μετανάστες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε εργατικά χέρια.
Η διάψευση αυτή έγινε διότι τις προηγούμενες ημέρες δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε ότι η Ελλάδα, διά του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Καιρίδη, σκόπευε να νομιμοποιήσει 300.000 μετανάστες για να βρει λύση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε συνέδριο, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, με το υπουργείο να προσανατολίζεται και στους μετανάστες που μένουν παράνομα στη χώρα μας.
Ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε ότι είχε συζήτηση «με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη πάνω σε μια διαφορετική ιδέα, να δούμε και αυτούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται. Eίναι ένα θέμα το οποίο υπάρχει, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ή τουλάχιστον υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους παρανόμως στη χώρα μας, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες εκτροφής αιγοπροβάτων στα βουνά ή σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες».
Όπως είχε πει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συντονισμό με το υπουργείο Μετανάστευσης και με τη συνεπικουρία των υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ετοιμαζόταν νομοσχέδιο με στόχο να ξεκινήσει, με προϋποθέσεις, η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας.
Οργισμένη διάψευση της κυβέρνησης
«Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ελληνοποιήσεων, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό. Μας απασχολεί η συνέχιση της φύλαξης των συνόρων μας, η συνέχιση της πολιτικής με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. Η συνέχιση της επέκτασης στον φράχτη στον Έβρο, μια πολιτική η οποία απέδωσε τα προηγούμενα χρόνια -που δυστυχώς τώρα φαίνεται ότι έχουμε περισσότερες ροές-, όμως η πολιτική που εφαρμόζουμε επειδή αποδίδει δεν έχουμε την πίεση που έχει για παράδειγμα η Ιταλία, δεν υπάρχει λοιπόν καμία τέτοια πρόθεση, να το ξεκαθαρίσω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να αυξηθούν τα εργατικά χέρια
Ωστόσο, ο κ. Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα εργατικά χέρια, που όμως σκοπεύει να την καλύψει χωρίς ελληνοποιήσεις, με μια σειρά από πρωτοβουλίες σε ζητήματα εργασιακά.
«Υπάρχει μια πραγματικότητα της ανάγκης περισσότερων εργατικών χεριών. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει μια συνολική πολιτική γι' αυτό, που δεν είναι στις προθέσεις της οι ελληνοποιήσεις, να το ξεκαθαρίσω, με παράδειγμα τη δυνατότητα οι συνταξιούχοι οι οποίοι θέλουν να εργαστούν, να εργάζονται χωρίς να τους περικόπτεται το 30% της σύνταξής τους. Μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως το εργασιακό νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα χωρίς την παραβίαση των ανωτάτων ωρών εργασίας και κάποιων εργαζόμενων να μπορούν να εργάζονται νόμιμα και σε δεύτερο εργοδότη. Άρα είναι μια συνολική πολιτική που όχι -το ξαναλέω- δεν περιέχει ελληνοποιήσεις».