Προωθητικός και όχι τιμωρητικός είναι ο ανασχηματισμός, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις αλλαγές αλλά και το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε σήμερα είχε στόχο να είναι προωθητικός σε δύο τομείς, στην Υγεία και στην Πολιτική Προστασία, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, στον ένα από τους δυο τομείς που επιθυμεί να δώσει έμφαση η κυβέρνηση υπήρξε η γνωστή ανατροπή με την εμπλοκή της υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, μια ανατροπή που πλέον επιφέρει πλήγμα στην εικόνα ώθησης και νέου ξεκινήματος που επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου να δωθεί με τον ανασχηματισμό.
Γιατί έβγαλαν τον Χρυσοχοΐδη από την κυβέρνηση
Σε ότι αφορά την έξοδο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από την κυβέρνηση, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι όταν γίνεται μια καταστροφή, όπως οι τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές, υπάρχει αντικειμενική ευθύνη, την οποία έχει ο πολιτικός προϊστάμενος, «δείχνοντας» προς τον πρώην, πλέον, υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Προσέθεταν, δε, ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έφυγε μόνο για τις μεγάλες φωτιές αλλά και για ζητήματα ασφαλείας, για τα οποία είχε δεχθεί κριτική τόσο από τα Αριστερά όσο και από τα Δεξιά.
Το νέο δίδυμο στο υπουργείο Υγείας
Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Υγείας και τη νέα του ηγεσία, στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου σημείωνε μιλώντας στο iefimerida ότι ο Θάνος Πλεύρης, ο νέος υπουργός, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα Υγείας, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, γνωρίζει πολύ καλά τα νοσοκομειακά θέματα, τα οποία και θα «τρέξει».
Γιατί παρέμεινε η Κεραμέως
Σε ό,τι αφορά στη Νίκη Κεραμέως, η οποία παρέμεινε στο υπ. Παιδείας, παρά τη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι αλλαγές που έγιναν στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η επιλογή να παραμείνει η κυρία Κεραμέως στη θέση της δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές που προωθεί βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
Στελέχη του Μαξίμου σημείωναν ακόμη, σχολιάζοντας την παραμονή Κεραμέως, ότι στις μετρήσεις καταγράφεται ότι η κυβέρνηση έχει θετικό πρόσημο στον σκληρό πυρήνα της, την Εξωτερική Πολιτική, την Αμυνα και την Παιδεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά και την ένταση που προκλήθηκε πρόσφατα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το όνομα της υπ. Νίκης Κεραμέως δεν ετέθη στο τραπέζι προς αποχώρηση. Με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού επιβεβαιώνεται για τρίτη φορά (εκλογές, μίνι ανασχηματισμός, ανασχηματισμός) η στήριξη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό της. Επιπλέον, με τη διατήρηση της Νίκης Κεραμέως στο υπ. Παιδείας επισφραγίζεται ότι θα προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο στην εκπαίδευση και, ιδιαίτερα, στην τριτοβάθμια.
Η επιστροφή Θεοδωρικάκου
Η επιστροφή Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση, πάλι, δείχνει, όπως σχολίαζαν από το Μαξίμου, ότι «όποιος φεύγει μπορεί να ξαναμπεί», συμπληρώνοντας ακόμη ότι είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Ετσι ο κ. Θεοδωρικάκος προστίθεται σε μια σειρά άλλων προσώπων που προέρχονται από τον ίδιο χώρο: Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, Σκέρτσος, Τσακλόγλου, Μενδώνη.
Να σημειωθεί ότι μετά την υπαναχώρηση Αποστολάκη και μέχρι νεωτέρας, οι αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον επιχειρησιακό συντονισμό, έχει, ο γγ Πολιτικής Προστασίας.
Λόγω καραμπόλας, εκτός ο Χάρης Θεοχάρης
Σε ό,τι αφορά στην έξοδο του Χάρη Θεοχάρη από την κυβέρνηση, στελέχη του Μαξίμου σημείωναν ότι το γεγονός ότι τέθηκε εκτός είναι απλά αποτέλεσμα καραμπόλας και εξηγούσαν ότι ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος μαζί του και με το έργο του στο υπουργείο Τουρισμού και θα τον συναντήσει τις επόμενες ημέρες.
Για την είσοδο του Σίμου Κεδίκογλου στο κυβερνητικό σχήμα, σχολίαζαν πως η επιλογή του δείχνει το βάρος που ρίχνει η κυβέρνηση στην Εύβοια και την επόμενη ημέρα στο νησί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Το θρίλερ με τον Αποστολάκη
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης επελέγη από την κυβέρνηση για να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ο Αποστολάκης, επελέγη από το Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει ένα πόστο και να διαχειριστεί ένα θέμα εθνικό. Λίγο μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά, για τον Ευάγγελο Αποστολάκη ότι είναι «μια επιλογή με διακομματικό χαρακτήρα, ένα άτομο που αφενός θα βάλει τάξη σε Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική και αφετέρου θα κάνει και τις κρίσεις». Σκοπός ήταν να έχει υπό την επίβλεψή του την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Ωστόσο, ο σχεδιασμός ανετράπη λίγο αργότερα, όταν ο Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την πρόταση να μπει στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για αποστασία κάποια τηλέφωνα Αποστολάκη-Τσίπρα και η απόφαση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει και να μην μπει τελικά στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει η συναίνεση που είχε θέσει σαν προϋπόθεση. Ακολούθησε μια σκληρή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην οποία ανέφερε ότι ο κ. Αποστολάκης «δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι αποδείχθηκε «κατώτερος των περιστάσεων». «Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.