Σχεδόν δύο μέρες μετά την προαναγγελία Ερντογάν για ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, το τηλέφωνο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει χτυπήσει και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει κανένα σημάδι για συνάντηση των δύο ανδρών στην αμερικανική μεγαλούπολη.
Η ελληνική πλευρά, αν της ζητηθεί, θα δει θετικά το ενδεχόμενο, ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα. Να το αιτηθεί η τουρκική πλευρά και ο κ. Ερντογάν να παρατείνει την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και να περιμένει τον Ελληνα πρωθυπουργό να φτάσει, καθώς με βάση το επίσημο πρόγραμμα της τουρκικής προεδρίας θα αναχωρήσει λίγη ώρα μετά την άφιξη του κ. Μητσοτάκη.
«Ναι» στη διπλωματική οδό, για τις εντυπώσεις μία συνάντηση εκτός πρωτοκόλλου
Μια συνάντηση κυριολεκτικά στο πόδι στο αεροδρόμιο μοιάζει εκτός διπλωματικού πρωτοκόλλου και αφορά τις εντυπώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης λίγο μετά την άφιξη του είναι προσκεκλημένος σε δείπνο με άλλους ηγέτες. Αν η τουρκική προεδρία ακολουθήσει την διπλωματική οδό και υπάρξει τηλεφώνημα στην διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή από τον Ιμπραήμ Καλίν, τότε «θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά», όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τι κρύβει η στάση του Ερντογάν
Με αυτά τα δεδομένα προκαλεί ερωτήματα η βιασύνη Ερντογάν να προαναγγείλει ένα τετ α τετ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς καμία προετοιμασία. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα δεδομένο, στο οποίο ίσως κρύβεται η απάντηση. Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη έχοντας επισήμως τον τίτλο του «παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου» και του «ταραξία της Ανατολικής Μεσογείου». Τόσο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, όσο και η Σύνοδος των Ευρωμεσογειακών χωρών αποδίδουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που βρίσκεται στριμωγμένος και χρειάζεται μια κίνηση εντυπωσιασμού για να αλλάξει όσο μπορεί αυτή την εικόνα. Μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα βοηθούσε ίσως να δείξει η τουρκική ηγεσία ότι επιθυμεί τον διάλογο, στον οποίο την καλούν όλοι οι διεθνείς παράγοντες.
«Αγκάθι» οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Η Αθήνα έχει ως πάγια θέση ότι «το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μία χρήσιμη πολιτική οδός», όμως δεν «καίγεται» για μια συνάντηση αν δεν της ζητηθεί. Άλλωστε, η στάση της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες δεν βοηθά. Χθες είχαμε 17 παραβάσεις από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο και 7 εμπλοκές, ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις και στα νερά του Αιγαίου.
Η Αθήνα προχώρησε σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας αυτή τη φορά για παράνομη αλιεία σε ελληνικά χωρικά ύδατα από τουρκικά σκάφη που συνοδεύονταν από τουρκικές ακταιωρούς. «Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται θα συμμετάσχει σε τετραμερή συνάντηση με Κύπρο, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και τριμερής με την συμμετοχή Κύπρου και Αιγύπτου.
Επιμένει... διπλωματικά η Αθήνα, εκνευρίζοντας την Αγκυρα
Η Ελλάδα επιμένει διπλωματικά ενισχύοντας τις συμμαχίες της με τις χώρες της περιοχής, γεγονός που επιτείνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Αυτό αποτελεί άλλη μια αιτία των σπασμωδικών αντιδράσεων από την τουρκική ηγεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 5ετής Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που θα υπογραφεί τον Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον. Η διοίκηση Μπάιντεν έδειξε από την πρώτη μέρα ότι παίρνει πολύ σοβαρά την τουρκική παραβατικότητα που οδηγεί σε αστάθεια την ευρύτερη περιοχή, ξεκαθαρίζοντας προς την Τουρκία ότι η χαλαρότητα με την οποία την αντιμετώπιζε ο Τραμπ αποτελεί παρελθόν.