Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου ξεκινά και ουσιαστικά η διαδικασία άρσης ασυλίας του καταδικασθέντος σε 13 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξη Γιάννη Λαγού, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, με την πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην αρμόδια Επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν πιθανή ακρόαση του Λαγού σε περίπτωση που το ζητήσει και συζήτηση επί της πρότασης για την άρση ασυλίας.
Τη συγγραφή της σχετικής Έκθεσης έχει αναλάβει η Γαλλίδα συμπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς, Manon Aubry. Λόγω της φύσης της υπόθεσης, η οποία δεν θεωρείται ιδιαίτερα πολύπλοκη, αναμένεται η άμεση ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών στην Επιτροπή και η παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Όπως φαίνεται, οι πιέσεις που άσκησαν Έλληνες ευρωβουλευτές για την επιτάχυνση της διαδικασίας έπιασαν τόπο. Συγκεκριμένα, πριν από περίπου 10 ημέρες, ο κ. Ανδρουλάκης, σε συνεννόηση με τον πρώην ευρωβουλευτή και καθηγητή Νομικής κ. Χρυσόγονο και τον ομότιμο καθηγητή κ. Αλεβιζάτο, είχε επισημάνει με επιστολή του (τρίτη κατά σειρά) προς τον πρόεδρο Σασόλι την ανάγκη εμπλοκής ακόμα και της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία. Σημειώνεται πως αφορά την εκτέλεση μίας ήδη εκδοθείσας απόφασης και όχι την έναρξη της δίωξης, όπως συνήθως συμβαίνει.
Δείτε την επιστολή Ανδρουλάκη στον Ντ. Σασόλι
Δείτε την απάντηση Σασόλι στον Ν. Ανδρουλάκη
Δείτε την ανταπάντηση Ανδρουλάκη σε Σασόλι