Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο και τόνισε πως «δεν υπάρχει πουθενά αμφισβήτηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας».
Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις Έξι», ξεκαθάρισε ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να επιβάλλει χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζομένου την εργασία πάνω από 8 ώρες. Όπως ανέφερε η κ. Στρατινάκη, «υπάρχει πανηγυρική διάταξη που επαναβεβαιώνει στο 100% το 8ωρο, την πενθήμερη και τις 40 ώρες την εβδομάδα».
«Επίσης, δίνει και τον θεσμικό τόνο, τόσο για τις συλλογικές συμβάσεις όσο και τους λοιπούς νόμους που τους αναδεικνύει για την 6ημερη εργασία. Δεν υπάρχει πουθενά αμφισβήτηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας. Αυτό που γίνεται είναι να διευκολύνει τον εργαζόμενο με πρωτοβουλία δική του. Με δική του αίτηση προς τον εργοδότη και εφόσον και αυτός με τη σειρά του συμφωνήσει, προκύπτει ατομική συμφωνία και στο πλαίσιο εναρμόνισης της εργασίας με τις λοιπές υποχρεώσεις του και την οικογενειακή του ζωή να μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο σύστημα εργασίας», σχολίασε στη συνέχεια.
«Αυτό το σύστημα μπορεί να διευκολύνει και τη μητέρα και τον φοιτητή και όποιον άλλο εργαζόμενο χρειάζεται αυτή την ειδική ρύθμιση. Έτσι έρχεται και συμπληρώνεται το σύστημα διευθέτησης εκεί που δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, είτε επιχειρησιακή είτε κλαδική, με ατομική σύμβαση, με πρωτοβουλία του εργαζόμενου και μετά συμφωνία του εργοδότη, να μπορεί να επιτευχθεί ένα άλλο σύστημα εργασίας», εξήγησε η ΓΓ του υπουργείου Εργασίας.
Τι ισχύει για τις απολύσεις;
Ερωτηθείσα για τις απολύσεις, η κα Στρατινάκη υπογράμμισε ότι κατοχυρώνεται και ισχυροποιείται ο θεσμός της άκυρης απόλυσης, προσθέτοντας ότι προστίθενται συγκεκριμένοι λόγοι οι οποίοι μπορούν να παράξουν ακυρότητα της απόλυσης. Όπως τόνισε, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο ή στον εργοδότη πάντοτε με στάθμιση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της αποδεικτικής διαδικασίας, σε περίπτωση που δεν επιθυμεί (είτε ο εργαζόμενος είτε ο εργοδότης) και εφόσον αποδείξει τους λόγους και εφόσον σταθμιστεί η περιουσιακή και οικονομική κατάσταση αλλά και ο λόγος από την πλευρά του δικαστηρίου να έχει τη δυνατότητα το δικαστήριο να επιδικάσει αστική αποζημίωση.
«Ο απολυμένος μπορεί να γυρίσει στην εργασία του, το αναφέρει και το νομοσχέδιο, εφόσον δεν ζητήσει αντί της επαναπροσλήψεώς του την αστική του αποζημίωση ή αντίστοιχα ο εργοδότης και αποδείξει συγκεκριμένη διαδικασία. Άρα είναι μια εναλλακτική διαδικασία που προσφέρεται στα διάδικα μέρη με τριπλασιασμό της αποζημίωσης», εξέφρασε σημειώνοντας ότι δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την πληρωμή των υπερωριών και διευκρινίζοντας ότι άλλο είναι η υπερωριακή εργασία και άλλο η διευθέτηση χρόνου εργασίας κατόπιν πρωτοβουλίας εργαζομένου.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας για την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου
Ερωτηθείσα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η κ. Στρατινάκη είπε ότι η έναρξη και η λήξη του ωραρίου είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που μπορούμε να το παρακολουθήσουμε με τον ίδιο τρόπο δηλαδή δεν είναι η φυσική μορφή της κάρτας θα είναι και μία app εφαρμογή στο κινητό του εργαζομένου, θα μπορεί να δηλώνει την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου του. Άρα, είναι ένας τρόπος που μπορεί να εφαρμοστεί σε τηλεργασία αλλά και για παροχή εργασίας εκτός του χώρου παροχής.
Τέλος, χαρακτήρισε ως «σοβαρή καινοτομία περιφρούρησης των εργασιακών δικαιωμάτων, μαζί με την κάρτα εργασίας, την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό σημαίνει ότι ο εφαρμοστικός βραχίονας πλέον γίνεται ένα σύστημα, το οποίο αυτοματοποιημένα, άμεσα, διαφανώς να μπορεί να επιβάλει σε πραγματικούς χρόνους και να αντιμετωπίζει κάθε καταγγελία, είτε στα πλαίσια των εργατικών διαφορών είτε της συμφιλίωσης είτε και της όποιας διαδικασίας ακολουθεί με την αστική ή την ποινική οδό. Για αυτό εξοπλίζεται με συγκεκριμένα μέσα, όπως τη διαταγή πληρωμής, ή τη ρητή διάταξη για άμεση εφαρμογή διοικητικών βαρύτατων προστίμων ακόμα και στην περίπτωση διαφαινόμενων και αποδεικνυόμενων διαφορών».