Τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα αναστατώνουν τους πιστωτές της Ελλάδας αναφέρουν γερμανόφωνα ΜΜΕ, σημειώνοντας την έντονη ανησυχία που παρατηρήθηκε στο Εurogroup και τις αυστηρές συστάσεις των εταίρων.
«Μετά από χρόνια λιτότητας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας ανακοινώνει και πάλι μεγάλες μειώσεις φόρων. Αυτό που θα έπρεπε να προκαλεί ευφορία στους Έλληνες συνταξιούχους, δημιουργεί ρυτίδες ανησυχίας στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και υπογραμμίζει το καμπανάκι που έκρουσαν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι τα μέτρα που ψήφισε την Τετάρτη η ελληνική Βουλή «αποτελούν αφορμή για ανησυχία».
«Η Ελλάδα είχε εκλιπαρήσει το 2010 λίγο πριν τη χρεοκοπία για διεθνή βοήθεια και τα επόμενα χρόνια έλαβε δάνεια εκατοντάδων δισ. ευρώ, κυρίως από τους ευρωπαίους εταίρους καθώς και από το ΔΝΤ. Η χώρα υποχρεώθηκε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις με συνέπεια να μειωθούν μεταξύ άλλων δραστικά οι συντάξεις και οι μισθοί. Το 2018 η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα βοήθειας. Προβλέπεται όμως ότι σε αντάλλαγμα για ελαφρύνσεις χρέους η Αθήνα θα πετυχαίνει μέχρι το 2022 ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έναντι του ΑΕΠ. Κι αυτός ο στόχος κινδυνεύει τώρα», γράφει η FAZ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk αλλά και η ελβετική οικονομική Cash σημειώνουν την αναστάτωση που προκάλεσαν στους ευρωεταίρους οι μειώσεις φόρων και αυξήσεις συντάξεων που αποφάσισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: «ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ΕΜΣ Ρέγκλινγκ είπε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να ξεφύγει πολύ από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Ο επικεφαλής του Eurogroup Σεντένο επεσήμανε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία οικονομικής ανάκαμψης, ενώ ο επίτροπος της ΕΕ Μοσκοβισί απαίτησε να συνεχίσει η Αθήνα να συνεργάζεται στενά με τους θεσμούς της ΕΕ», αναφέρουν.