Για εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας για να ανατραπεί η κατάσταση αναφορικά με το «Turkaegean», μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ANT1 ο υπουργός Επικρατείας, παραδεχόμενος ότι «υπήρξε αστοχία» ξεκαθάρισε ότι «θα εξαντληθεί κάνει νομική δυνατότητα για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση».
«Υπήρχε διοικητική πλημμέλεια»
« Η δική μου αίσθηση είναι πως πρόκειται για εμπορικό σήμα και όχι για θέμα κυριαρχίας. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα κυριαρχίας που να απορρέει πρωτογενώς ή δευτερογενώς από αυτό. Είναι όμως σοβαρό ζήτημα, διότι μπορεί να χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους από την διπλωματία της Τουρκίας»,σημείωσε ο υπουργός.
«Το εν λόγω γραφείο λειτουργούσε ελλιπώς, λόγω υποστελέχωσης και άλλων προβλημάτων. Η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν να αναλάβει την ευθύνη ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και όταν αυτή η ρύθμιση ήρθε στην Βουλή, η αντιπολίτευση σύσσωμη μας κατηγόρησε ότι προσπαθούμε να καταργήσουμε μια υπηρεσία που κατ΄ αυτήν λειτουργούσε άρτια. Όμως, υπήρχε διοικητική πλημμέλεια», επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σημείωσε δε ότι κατανοώντας τη δυσαρέσκεια και ενόχληση πολλών με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι «μεγάλωσε η επικράτεια της Ελλάδας, έχουμε συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έχουμε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και επομένως το ηθικό των Ελλήνων είναι υψηλότερα από κάθε άλλη φορά».
Τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν χωρούν άλλη ανάγνωση
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς και στη στάση της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν χωρούν άλλη ανάγνωση: «Έχουμε νέο δόγμα του ΝΑΤΟ: διασφάλιση εδαφικής ακεραιότητας, διασφάλιση ανθρώπινων δικαιωμάτων και τήρηση του διεθνούς δικαίου. Σαφώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε το πλαίσιο: ασφάλεια, ειρήνη και ηρεμία στο Αιγαίο. Αυτό είναι πολιτική οδηγία προς την Τουρκία για ηρεμία στο Αιγαίο, δεν υπάρχει άλλη ανάγνωση για αυτό».
Η ρητορική Ερντογάν είναι κυρίως για εσωτερική κατανάλωση
Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «το γεγονός είναι ότι ο Ερντογάν είχε πάρα πολλές ευκαιρίες στην τριήμερη διάσκεψη του ΝΑΤΟ, να θέσει όσα θέματα έλεγε αλλά δεν το έκανε, διότι όλες αυτές οι δηλώσεις είναι εντελώς έωλες και αστήρικτες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Η τακτική του Ερντογάν να κάνει δηλώσεις τέτοιες στο αεροπλάνο της επιστροφής, αποδεικνύει τον σκοπό και τον αποδέκτη των μηνυμάτων αυτών».
«Αν υπήρχε εύκολη λύση θα την είχαν υιοθετήσει όλες οι χώρες»
Για την κατάσταση στα ενεργειακά και την ακρίβεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης παραδέχθηκε ότι η ενεργειακή κρίση αποτελεί «καθολικό πρόβλημα χωρίς εύκολη λύση. Αν υπήρχε, θα την είχαν υιοθετήσει όλες οι χώρες» . Ενώ για τα τιμολόγια του ρεύματος υπογράμμισε: Μπορείς να παρέμβεις στον τρόπο που παράγεται το ύψος της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που γίνεται με έναν σύνθετο τεχνικό τρόπο.
«Αυτήν την στιγμή υπάρχει ένας μηχανισμός που εξουδετερώνει από 80% έως 100% την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο καταναλωτής δεν θα δει την αύξηση που προκύπτει από την αύξηση των τιμών της χονδρικής, μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η χρηματοδότηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής γίνεται μέσω της φορολόγησης με συντελεστή 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει χωρίς αισχροκέρδεια, δεν θα υπάρχουν υπερκέρδη και στα τιμολόγια των εταιρειών δεν θα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας», συμπλήρωσε.
«Η ιδέα του πλαφόν είναι ανεφάρμοστη»
Για την ιδέα του πλαφόν στις τιμές ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η ιδέα του πλαφόν είναι ανεφάρμοστη», ανέφερε φέρνοντας τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου εκεί η ενέργεια είναι πολύ ακριβότερη της Ελλάδας, χωρίς κανένα όφελος για τους καταναλωτές.
Τέλος όσον αφορά στο σενάριο πρόωρων εκλογών ξεκαθάρισε είναι «μία επιλογή που ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Σύνταγμα», προβλέπεται δε, η ανανέωση της λαϊκής εντολής για κρίσιμο εθνικό θέμα, σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Εφόσον υπάρξει τέτοια προσφυγή, θα είναι γνήσιο κρίσιμο εθνικό θέμα. Ο πρωθυπουργός έχει μία θεσμική προσέγγιση στα πράγματα και η πρόθεσή του, νομίζω, είναι να εξαντλήσει την τετραετία.
Διχαστική η αντιπολίτευση
Σε κάθε περίπτωση, επειδή έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, ο προγραμματισμός μας είναι προγραμματισμός εξάντλησης της θητείας». Δεν παρέλειψε να επιρρίψει μάλιστα ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας για πολιτικό λόγο με χαρακτηριστικά εξαιρετικά διχαστικά. «Δυστυχώς, σε πεδία που είναι αυτονόητη η σύγκλιση, όπως τα εθνικά θέματα, τα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεθνής διπλωματία, η άμυνα, και σε αυτά υπάρχει ένα εξαιρετικά διχαστικό κλίμα στην πολιτική σκηνή, το κλίμα αυτό, προϊόντος του χρόνου, επιδεινώνεται και δημιουργεί δευτερογενείς συνέπειες στη χώρα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.