Με τη σημερινή συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Ελ Αλαμέιν, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Αίγυπτο.
«Μία χώρα με την οποία διατηρούμε παραδοσιακούς δεσμούς, μία χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Μία χώρα με την οποία, τα τελευταία χρόνια, έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Μας συνδέουν κοινές καταβολές, κοινές παραδόσεις και, βεβαίως, μία κοινή φιλοσοφία για τα διμερή και τα πολυμερή μας θέματα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γ. Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.
Αναφερθείς στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στο Ελ Αλαμέιν, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησαν εκτενώς θέματα τα οποία αφορούν στις διμερείς σχέσεις. Πρωτίστως, τα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας και ενεργειακής διαφοροποίησης τόσο για τη χώρα μας όσο, βεβαίως, και για την Ευρώπη, όπως προσέθεσε.
Συζητήθηκαν ακόμη θέματα τα οποία αφορούν την πολιτική προστασία και ειδικότερα την ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία ταλανίζει και τις δύο χώρες και φέτος βασάνισε ιδιαίτερα την Ελλάδα με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεραπετρίτης στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου σε επίπεδο πολυμερών σχημάτων, με έμφαση την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο, «στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και την οποία θα διευρύνουμε περαιτέρω στο αμέσως επόμενο διάστημα», όπως υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντησή του με τον Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Γεραπετρίτης την χαρακτήρισε ιδιαίτερα παραγωγική. «Η συζήτησή μας επεκτάθηκε σε περιφερειακά ζητήματα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης γειτονιάς μας, της Ανατολικής Μεσογείου. Διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και συμφωνήσαμε να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας, έτσι ώστε να μπορούμε συντονισμένα να παραγάγουμε καλύτερα αποτελέσματα στα διεθνή φόρα» ανέφερε.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως με τον Σάμεχ Σούκρι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων και, βέβαια, συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, την οποία έχουμε με την Αίγυπτο» διαμήνυσε.
Επανερχόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, είπε πως ως ελληνική αντιπροσωπεία «είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μνημείο Ελλήνων πεσόντων στην, πολύ σπουδαία για την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Μάχη του Ελ-Αλαμέιν. Εκεί, όπως επισήμανε, σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, συνάντησαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έναν φάρο της Ορθοδοξίας και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως με την παρουσία μας στο Μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη Μάχη του Ελ-Αλαμέιν, «αναδείξαμε τη συμβολή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ευρύτερα το ρόλο της στις διεθνείς σχέσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ