Γεραπετρίτης: Για την κυβέρνηση η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το απόλυτο αγαθό - iefimerida.gr

Γεραπετρίτης: Για την κυβέρνηση η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το απόλυτο αγαθό

Γιώργος Γεραπετρίτης HΠΑ Μητσοτάκης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την κυβέρνηση η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το απόλυτο αγαθό, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Επιχείρηση εκκένωσης περιοχής 90.000 κατοίκων. Δεκαπέντε εναέρια μέσα και 120 οχήματα αντιμέτωπα με πολλά, διαφορετικά μέτωπα. Ριπές 10-11 Μποφόρ. Μέσα από τους παραπάνω αριθμούς που παρέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, περιγράφεται το σκηνικό στην Πεντέλη, σήμερα και χθες. Μαζί και με έναν αριθμό ακόμη ίσως: ότι η Πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει περί τις 65 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα κάθε μέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσταση

Όπως είπε εισαγωγικά, είναι «μια δύσκολη ημέρα, μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, πρόκειται για μια φωτιά με πολλά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκ του γεγονότος ότι πρόκειται για μια περιαστική φωτιά». Επιπλέον, «μια πυρκαγιά που ξέσπασε ενόσω έπνεαν μοναδικοί άνεμοι στην περιοχή, με ριπές 10 και 11 Μποφόρ -περίπου 113 χιλιόμετρα την ώρα, κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός της Πεντέλης. Σε ένα εξαιρετικά δύσβατο τοπίο, το ανάγλυφο είναι πολύ δύσκολο. Με τέτοιους ανέμους ήταν πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης και από τα εναέρια μέσα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «υπήρξε ένας πολύ γρήγορος, άμεσος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν σημαντικές φθορές σε ιδιοκτησίες, (αλλά) παραμένει η προτεραιότητα διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής. Αυτή τη στιγμή το δυτικό μέτωπο φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Το πρόβλημά μας είναι το ανατολικό μέτωπο, προς την πλευρά της Διώνης, εκεί εδράζονται όλες οι προσπάθειες. Οι επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμες, γιατί σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα θα έχουμε επιδείνωση των ανέμων, θα φθάσουν στα χθεσινά επίπεδα».

Όπως εξ άλλου τόνισε, «ευτυχώς υπήρξε μια πάρα πολύ οργανωμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού και κυρίως εκκενώσεων. Ήταν τιτάνια η προσπάθεια Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Στρατού και εθελοντών», αφού από κοινού πέτυχαν να εκκενωθεί μια περιοχή 90.000 πολιτών.

Από τις 5:20 το απόγευμα που υπήρξε η πρώτη αναφορά για τη φωτιά την Τρίτη, «αμέσως κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός με 15 εναέρια μέσα και πολύ μεγάλο αριθμό πυροσβεστών και οχημάτων». Όπως ανέφερε δε, στη συνέχεια, «προφανώς θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα τα πράγματα σε άλλα επίπεδα, ίσως στην προετοιμασία, θα το συζητήσουμε. Αίσθησή μου είναι ότι υπήρξε πολύ καλή προετοιμασία και μεγάλος συντονισμός, (αλλά) οι συνθήκες είναι ακραίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα παράπονα για ελλείψεις πυροσβεστικών μέσων, απάντησε ότι «η Πυροσβεστική κάνει ό,τι μπορεί, είναι κλειστές κάποιες δίοδοι. Αυτήν την στιγμή 120 πυροσβεστικά οχήματα κινούνται στην περιοχή». Και επεσήμανε συγχρόνως ότι «είναι πολύ δύσκολη η πτήση ταυτοχρόνως πολλών εναερίων μέσων σε τόσο μικρό χώρο, ενώ τα ελαφρά πτητικά μέσα δεν μπορούν να πετάξουν».

Στο θέμα της ηλεκτροδότησης, «δεν υπάρχουν προβλήματα στην υψηλή τάση, υπάρχουν κάποια προβλήματα στη μέση τάση, κινούνται τα συνεργεία προς αποκατάσταση». Πάντως, συμπλήρωσε, «συγκριτικά είναι μικρές οι ζημιές σε σχέση με την έκταση του φαινομένου». Στο σημείο αυτό εξήρε την αυταπάρνηση των πυροσβεστών στη διάσωση ευαίσθητων υποδομών, όπως ο σταθμός φυσικού αερίου, φαρμακοβιομηχανίες, ο σταθμός λεωφορείων κ.ά. Παραλλήλως και «εφόσον συνεχισθεί το φαινόμενο, έχει προβλεφθεί να είναι σε ασφαλή τοποθεσία όλοι όσοι έχουν υποστεί φθορές στην ιδιοκτησία τους», ανακοίνωσε ακόμη.

Στο ζήτημα του καθαρισμού των περιοχών από εύφλεκτα υλικά, ο Γ. Γεραπετρίτης έκανε τον εξής διαχωρισμό: «Όταν υπάρχει ένα σπίτι, το οποίο βρίσκεται εντός πυκνής βλάστησης, εντός δάσους, θα πρέπει να μεριμνούν οι ιδιοκτήτες να μην υπάρχουν εύφλεκτα υλικά. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εκτάσεις, υπήρξε ένα πολύ συστηματικό πλέγμα για τον καθαρισμό όλων των δημόσιων τόπων. Ενισχύθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση με έξτρα πόρους για τον καθαρισμό. Έγινε πολύ καλύτερη εκκαθάριση όλων των εύφλεκτων υλικών τους τελευταίους μήνες». Βεβαίως, συνέχισε, «είναι προφανές ότι υπάρχουν δύσβατες περιοχές, οι οποίες εξ ορισμού είναι πολύ δύσκολο να εκκαθαριστούν».

Επέμεινε, ωστόσο, στη μεγάλη εικόνα, όπως είπε, ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, περιαστική, με πολύ μεγάλους ανέμους». Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι η ώρα της ανταλλαγής ευθυνών, από χθες το απόγευμα είμαστε διαρκώς στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας και η εικόνα που έχω είναι ότι υπήρξε μια πολύ γρήγορη ανταπόκριση, ένας καλός συντονισμός με όλους τους εμπλεκόμενους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιχειρηματολογία του δε, ο υπουργός Επικρατείας συμπεριέλαβε ένα ακόμη στοιχείο: «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε περίπου 65 πυρκαγιές ημερησίως στη χώρα», ενώ έκανε γνωστό πως έχουν τοποθετηθεί από την Αστυνομία έξτρα περίπολοι στην Πάρνηθα και σε όλους τους λόφους της ευρύτερης Αττικής.

H κλιματική κρίση

Συμπερασματικά, «η φιλοσοφία μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής ως απόλυτου αγαθού. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη ζωή έστω και ενός ανθρώπου. Γίνονται εκκενώσεις ακόμη και όταν δεν υπάρχει άμεσος, αλλά επικείμενος κίνδυνος», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας, με την ταυτόχρονη επισήμανση: «Μάθαμε πολλά από την περυσινή καταστροφή και ιδίως την προετοιμασία και την ανάληψη των αναγκαίων εκείνων υποδομών για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς». Υπάρχουν, διαβεβαίωσε, πολύ περισσότερα πτητικά μέσα, ενώ και ο συντονισμός με τους υπολοίπους φορείς είναι πολύ πιο έγκαιρος, δήλωσε εξηγώντας τη σημασία του κεντρικού σχεδιασμού.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης είπε πως «είναι ένα φαινόμενο το οποίο βιώνει όλη η Ευρώπη» και ζήτησε να αποδεχθούμε την ιδέα ότι «φαινόμενα αυτής της έκτασης και έντασης θα τα έχουμε δυστυχώς κάθε καλοκαίρι». Παρέπεμψε δε, σε «χώρες με τεράστιες υποδομές και πολύ μεγάλη κρατική οργάνωση, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία», οι οποίες παρά ταύτα υποφέρουν. «Στην Ιβηρική έχουμε 1.000 νεκρούς από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα φαινόμενο οικουμενικό. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα φαινόμενα αυτά, να προετοιμαζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα».

Ενεργειακή κρίση

Για την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός εκτίμησε πως «θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, υπάρχει το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση, έχουμε φροντίσει εγκαίρως έτσι ώστε να έχουμε μια διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας». Με άλλα λόγια, μέσα στο ενεργειακό μείγμα «να έχουμε και λιγνίτη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Υπάρχει επάρκεια, νομίζω πως θα είμαστε σε καλή μοίρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, «φοβόμαστε το ζήτημα των τιμών. Όσο υπάρχει ανάγκη, η ελληνική Πολιτεία θα στέκεται δίπλα στους ευάλωτους πολίτες. Ευτυχώς η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά, παράγει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και όσο παράγεται αυτός, θα είμαστε δίπλα να στηρίξουμε τους Έλληνες πολίτες», υποσχέθηκε δίνοντας την ταυτόχρονη διαβεβαίωση, «δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε κατακτήσει με πολύ μεγάλο κόπο και πόνο».

Ερωτηθείς, τέλος, αν η επιταγή ακρίβειας είναι στα κυβερνητικά σχέδια, σημείωσε: «εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο και υπάρξει ο αναγκαίος χώρος, βεβαίως ναι. Έχουμε εξ αρχής πολύ στοχευμένη πολιτική, να ενισχύουμε τους πιο ευάλωτους και εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Δείτε τη συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ