Γεραπετρίτης και Φιντάν ξαναζεσταίνουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο -Είχαν νέα επικοινωνία, τι συζητήθηκε - iefimerida.gr

Γεραπετρίτης και Φιντάν ξαναζεσταίνουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο -Είχαν νέα επικοινωνία, τι συζητήθηκε

Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης
Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γεραπετρίτης και Φιντάν είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία για την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα στην Άγκυρα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Γ. Γεραπετρίτη για εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά το επόμενο διάστημα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ομολόγων έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Γιώργου Γεραπετρίτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» όπου υποστήριξε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν παγώνει αλλά εξελίσσεται σε συγκεκριμένη βάση.Ακόμη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν δίστασε να αποκαλύψει πως αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό , καθώς η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει συμβάλει στην πρόοδο της επανέναρξης των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες δεν συνομίλησαν για πολλή ώρα και επικεντρώθηκαν κυρίως στην αναζήτησή ημερομηνιών για το επικείμενο Α.Σ.Σ. Βέβαια η σημειολογία της κίνησης αυτής είναι σημαντική , καθώς προμηνύει πως οι εξελίξεις που αναμένονται στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών και το Κυπριακό βρίσκονται προ των πυλών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Κυπριακό υπενθυμίζεται πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει καταρτίσει ο γ.γ του Οργανισμού Ηνωμενων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες τον Μάρτιο αναμένεται να συγκληθεί στη Γενεύη  η πενταμερής που αποτελείται από τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα -Τουρκία -Ηνωμένο Βασίλειο), την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τουρκοκυπρίους. Εκεί θα αποφασιστεί  εάν υπάρχει γόνιμο πεδίο συνεννόησης για τη επανέναρξη των συνομιλιών. Εξάλλου το Κυπριακό για την ελληνική διπλωματία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει  πρόσφατα πως «το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις, μεταξύ άλλων και οι συνομιλίες σε διευρυμένη σύνθεση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέβαλε στην επανεκκίνηση των συζητήσεων και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την πρόοδο τους». Αξίζει ακόμη να αναφερθεί  πως στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η υιοθέτηση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP).

Τα «αγκάθια» δείχνουν να απομακρύνονται 

Στην εκπνοή του 2024 τη χρονιά που αναμφίβολα έγιναν  σημαντικές προσπάθειες για συνεννόηση και σύγκλιση με την τουρκική πλευρά οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που απομάκρυναν την προοπτική της προσφυγής στη Χάγη, σε συνδυασμό με τη φημολογία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, φαίνεται πως «πάγωναν» το ουσιαστικό κομμάτι του διαλόγου. Η προοπτική όμως οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, εκτός απροόπτου, φαίνεται πως απομακρύνεται ως ενδεχόμενο και συμβάλει στην επανεκκίνηση του διαλόγου. Το γεγονός αυτό πιστοποιούν και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας που πριν από μερικές ημέρες διαβεβαίωνε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Συρία στην Αν. Μεσόγειο. Μάλιστα η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την Άγκυρα να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ, επικαλούμενη συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. Την απροθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει στην οριοθέτηση υπονόησε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, καθώς στην ίδια συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστήριξε πως η ελληνική διπλωματία, παραμένοντας σε εγρήγορση, είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, έστω και εκείνα που δεν διαφαίνονται ως πιθανά. Τέλος , το δύσκολο κομμάτι του διαλόγου παραμένει το γεγονός πως οι θέσεις των δύο χωρών  ως προς το εύρος της συζήτησης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών αφίστανται ουσιωδώς. Η Ελλάδα, ως γνωστόν,  δεν συζητεί θέματα κυριαρχίας ούτε ζητήματα άλλα πλην της μίας και μόνης διαφοράς που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία όμως να βάζει και άλλα θέματα στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία υποστηρίζει πως στόχο είναι η διατήρηση του κεκτημένου της αποφυγής εντάσεων στις σχέσεις μας με την Τουρκία και η προώθηση της Ειρήνης μέσω του διαλόγου, με  σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και χωρίς παραχωρήσεις στα εθνικά μας συμφέροντα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ