Τη σημασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης για την χώρα μας και συνολικά το Αιγαίο, τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, ο υπουργός των Εξωτερικών, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την αποκλιμάκωση της έντασης με τους γείτονες, σύμφωνα με τα οποία τους τελευταίους 8 μήνες έχουν γίνει 8 παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας, όταν μόνο τον περασμένο Ιανουάριο ο σχετικός αριθμός άγγιξε τις 1000.
Γεραπετρίτης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο στο πλαίσιο της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, δήλωσε πως «πρέπει να προσέλθουμε στον διάλογο καθώς είναι σημαντικό και ωφέλιμο να συζητούν δυο γειτονικές χώρες καλή τη πίστει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε κατ ίχνος οποιαδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα. Ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν».
Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για την τουρκική ΝΟΤΑΜ που ενέπλεκε την βραχονησίδα Ζουράφα σε σχετική άσκηση. Ο υπουργός σε κατηγορηματικές του δηλώσεις, ξεκαθάρισε πως η νησίδα δεν ήταν τμήμα της ΝΟΤΑΜ και πως στην πράξη δεν υπήρξε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. «Η υπόθεση της νήσου Ζουράφας είναι ζητημα κυριαρχίας. Η βραχονησίδα είναι ελληνική κυριαρχία, αποτελεί ελληνική επικράτεια», είπε και πρόσθεσε: «καμία από τις ΝΟΤΑΜ που κατατέθηκαν από την Τουρκία δεν περιείχε τον όρο Ζουράφα και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση από την άσκηση πυρών δεν υπήρξε καμία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου που σημαίνει ότι έγινε αποδεκτή η Ελληνική ΝΟΤΑΜ».
«Η ΝΟΤΑΜ όριζε μια περιοχή που θα γινόταν άσκηση εκτέλεσης πραγματικών πυρών, δεν είχε την Ζουράφα αλλά ένα μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου. Γι αυτό και εκδόθηκε ΝΟΤΡΑΜ από την Ελληνική ΥΠΑ που ακύρωνε την τουρκική αγγελία για το τμήμα του ελληνικού εναέριο χώρου. Και εκ του αποτελέσματος δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά», είπε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή ερώτηση για την κυριαρχία της χώρας, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, πως «η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς αποκλειστικά και χωρίς καμία έκπτωση την δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια όταν το κρίνει η ίδια διπλωματικά και πολιτικά σκόπιμο».
Τέλος, αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως το ζήτημα αυτό: «ρυθμίζεται με νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα και δεν επηρεάζεται από καμιά δήλωση ξένου παράγοντα ή διπλωμάτη, χωρίς να χρειάζεται να υπεισέλθω στο τι εννοούσε ο κ. Τσούνης. Κατηγορηματικά λέω ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο ούτε και σκέψη ώστε η Ελλάδα να δεχθεί παλαιστίνιους. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος ενός τέτοιου σχεδίου ούτε πρόκειται να γίνει».