Γεραπετρίτης: Η Ευρώπη να αρθρώσει μία ενιαία φωνή που θα στηρίζεται στις αξίες της - iefimerida.gr

Γεραπετρίτης: Η Ευρώπη να αρθρώσει μία ενιαία φωνή που θα στηρίζεται στις αξίες της

O Γιώργος Γεραπετρίτης
O Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του /AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ πρωτοφανών κρίσεων», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωση κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

«Κρίσεων πολεμικών, κρίσεων ανθρωπιστικών, κρίσεων κλιματικών, οικουμενικές κρίσεις, οι οποίες διακινδυνεύουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, αλλά και τις βασικές αξίες του ανθρωπισμού», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αρθρώσει μία ενιαία φωνή, η οποία θα στηρίζεται στις αξίες της Ευρώπης, στις διαχρονικές αξίες, οι οποίες έχουν αναδείξει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: η αξία της προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της διακοπής των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, της προσήλωσης στις αξίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Στην Ουκρανία θα πρέπει αμέσως να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις, οι οποίες συντελέστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Θα πρέπει η Ουκρανία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της».

«Στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει η Ευρώπη να είναι ενεργώς παρούσα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε εχθροπραξίες. Ανησυχούμε, ιδιαιτέρως, για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη», ανέφερε.

«Θα πρέπει να εκκινήσει ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει στη λύση της ίδρυσης ενός Παλαιστινιακού κράτους, με τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία αποτελεί και τη μόνη νόμιμη και νομιμοποιημένη εξουσία στην ευρύτερη περιοχή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεραπετρίτης: Η Ευρώπη θα πρέπει να μεριμνήσει επιτέλους, ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να αποτελέσουν προτεραιότητα

Ακόμη, πρόσθεσε, «η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ενεργή παρουσία στη Συρία, να υπάρξει μια πλήρης ενσωμάτωση όλων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και ιδίως, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενεργώς παρούσα στις κρίσεις ανθρωπισμού τόσο στην Αφρική, όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, έτσι ώστε να τερματιστεί ο εφιάλτης, ο οποίος βασανίζει σήμερα την οικουμένη».

«Και βεβαίως, θα πρέπει η Ευρώπη να μεριμνήσει επιτέλους, ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να αποτελέσουν προτεραιότητα. Είκοσι δύο χρόνια μετά από την έναρξη των διαδικασιών, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισπεύδουσα δύναμη. Θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία επί τη βάσει των ιδίων επιδόσεων».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή, να γίνει πιο δυνατή. Αυτό απαιτεί μια φωνή, μια ισχυρή θεσμική φωνή για την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ