«Το σταδιακό άνοιγμα είναι η βασική δική μας επιλογή» δήλωσε για τα περιοριστικά μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ για το άλλο θέμα της επικαιρότητας, τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας και τις διακοπές ηλεκτροδότησης, εκτίμησε ότι «έως το απόγευμα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα».
Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη, στον ΑΝΤ1, για το ζήτημα των καταγγελιών του ελληνικού MeToo υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το ρεύμα αυτό «δημιουργείται τώρα και υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «ανοίκειο πολιτικό καιροσκοπισμό».
Ξεκινώντας από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, «από 1ης Μαρτίου σταδιακώς ελπίζουμε ότι θα ανοίξουμε (αν επικρατήσει επιπεδοποίηση στα κρούσματα, που υπάρχει σήμερα). Θα υπάρχει σταδιακό άνοιγμα, αυτή θα είναι η δική μας τοποθέτηση με την επιφύλαξη της εισήγησης της υγειονομικής επιτροπής. Θα εξακολουθήσουν προφανώς τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως τα ατομικά μέτρα υγιεινής, (αλλά) το σταδιακό άνοιγμα είναι η βασική δική μας επιλογή», τόνισε για το θέμα ο υπουργός Επικρατείας.
Γεραπετρίτης για πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ερωτηθείς ειδικότερα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, διευκρίνισε πως σε όλες τις χώρες χορηγείται και αυτό που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρχει μια ενιαία φόρμα πιστοποιητικού, έτσι ώστε να είναι «εύκολα ελέγξιμη η ακεραιότητα του πιστοποιητικού».
Και σε σχέση με τις μετακινήσεις πιο συγκεκριμένα, «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο, όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς περιορισμούς, να ταξιδέψουμε είτε εντός της χώρας είτε στο εξωτερικό», σημείωσε για να να συμπληρώσει, «το πιστοποιητικό δεν θα είναι προϋπόθεση ταξιδιού». Όσοι εν τέλει φέρουν πιστοποιητικό, θα μπορούν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου, γλιτώνοντας τεστ, ελέγχους κ.ο.κ., εξήγησε στη συνέχεια.
Σε ένα άλλο κεφάλαιο, αν το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται από εργοδότες ως προϋπόθεση πρόσληψης, ο υπουργός Επικρατείας ήταν απόλυτος: «Η χρήση του πιστοποιητικού θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους που ανάγονται στη διευκόλυνση μετακίνησης. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη χρήση θα είναι παράνομη και δεν θα επιτρέπεται. Αν συμβεί σε χώρο εργασίας να χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό ως κριτήριο επιλογής, αυτό θα επισύρει τις κυρώσεις του νόμου και θα συνιστά ανεπίτρεπτη διάκριση εις βάρος εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας ότι την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα ψηφιστεί στη Βουλή «ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει τρεις καινοτόμες επιτροπές, την επιτροπή προσβασιμότητας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την εθνική επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την επιτροπή βιοηθικής και τεχνοηθικής».
Στο κεφάλαιο που αφορούσε στην πανδημία, ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε εξάλλου σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι «η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά, πρωτοποριακά για την Ελλάδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», με λειτουργία έως και 100.000 ηλεκτρονικών τάξεων ημερησίως. Με την ταυτόχρονη, όμως, διευκρίνιση εκ μέρους του υπουργού ότι «η ηλεκτρονική τάξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική τάξη ιδίως για τα παιδιά που έχουν να δώσουν εξετάσεις».
Έως το απόγευμα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης
Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, την κακοκαιρία με ό,τι αυτή προκάλεσε σε συμπολίτες μας, έκανε εισαγωγικώς λόγο για «σπάνιο καιρικό φαινόμενο, το οποίο είχε δεκαετίες να εμφανισθεί σε αυτήν την έκταση. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 δέντρα έπεσαν πάνω σε καλώδια, 5 χιλιόμετρα καλωδίων καταστράφηκαν». Και στο «δια ταύτα», περίπου 850 νοικοκυριά είναι σήμερα χωρίς ηλεκτροδότηση, «εκτιμούμε ότι έως το απόγευμα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα».
Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε δημοσίως τους εναερίτες, οι οποίοι επί πέντε ημέρες βρίσκονται στις κολώνες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να αποκαταστήσουν βλάβες ενός δικτύου, «το οποίο είναι απηρχαιωμένο, διότι από δεκαετίες έχουμε αποεπενδύσεις στη ΔΕΗ και τον Όμιλο γενικώς. Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν τουλάχιστον της δικής μας συμπαράστασης», σημείωσε επίσης ενώ γνωστοποίησε ότι η υπογειοποίηση των καλωδίων έχει κατά ένα μέρος προβλεφθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επικαλέστηκε και τα προβλήματα που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί όπου επί πολλές ημέρες 5 εκατ. πολίτες έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση. Αυτό πάντως, συνέχισε, «δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να μην μπορούμε να διαχειρισθούμε την οποιαδήποτε κρίση».
Κληθείς να πάρει θέση στο κεφάλαιο της κατανομής αρμοδιοτήτων - ευθυνών, παρατήρησε πως είχε ήδη προαναγγελθεί από την κυβέρνηση ότι το α' εξάμηνο του 2021 θα έλθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, δηλαδή τα διάφορα επίπεδα δημόσιας λειτουργίας (πέρα από το κράτος και την αποκεντρωμένη διοίκηση, είναι οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι οργανισμοί του Δημοσίου) έτσι ώστε «να έχουμε καθαρές αρμοδιότητες, καθαρή ευθύνη με αντίστοιχη λογοδοσία, καθαρούς πόρους έτσι ώστε να μην μπορεί ο καθένας να επικαλείται την έλλειψη υποδομών και πόρων -αυτό το νέο πλαίσιο που θα φέρουμε, ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί φαινόμενα κακής κατανομής αρμοδιοτήτων και πόρων που ισχύουν στην Ελλάδα από δεκαετίες», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
Και, απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, είπε πως «ομιλεί ανά πάσα στιγμή για τις αδυναμίες της επιτελικής δομής του κράτους και προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει επιτελική δομή».
Για την υπόθεση Λιγνάδη, ξεκινώντας από όσα καταμαρτυρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση, ζητώντας και την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντηση ότι «οι αντιφάσεις της αντιπολίτευσης είναι ζήτημα διδακτορικής διατριβής (…) Η κοινωνία βλέπει τη διαφορετική φιλοσοφία στα πράγματα ανάμεσα στις πολιτικές πτέρυγες: η κυβέρνηση λειτουργεί ως συγκροτημένο κράτος δικαίου, δηλαδή φροντίζει έτσι ώστε να αποκαθίσταται η δικαιοσύνη των πραγμάτων. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί αυτό το πολύ θετικό ρεύμα της κοινωνίας για να σπάσει η σιωπή. Δεν είναι τυχαίο ότι ότι αυτό το ρεύμα δημιουργείται τώρα και υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης», παρατήρησε.
Για το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση της αρμόδιας υπουργού, ο Γ. Γεραπετρίτης επιχειρηματολόγησε ότι «η κυρία Μενδώνη διόρισε έναν άνθρωπο, ο οποίος κατά το χρόνο του διορισμού του δεν είχε εντάσεις σε ό,τι αφορούσε την επιλογή, κανείς δεν αντέτεινε το ο,τιδήποτε. Όταν προέκυψαν ανώνυμα δημοσιεύματα χωρίς καταγγελία, η κυρία Μενδώνη παρέμεινε στη βασική της θέση ότι θα πρέπει να δούμε τις καταγγελίες. Όταν υπήρξε παραίτηση, αυτή έγινε αμέσως αποδεκτή. Και τη στιγμή αυτή συγκροτημένα -κράτος δικαίου είμαστε- θα πρέπει να περιμένουμε τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη».
Και, κορυφώνοντας την κριτική του προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση είπε:«αυτό που δεν ανέχεται κατά την άποψή μου η ελληνική κοινωνία, είναι αυτόν τον ανοίκειο πολιτικό καιροσκοπισμό εκ μέρους της αντιπολίτευσης». 'Αλλωστε, πρόσθεσε, «αυτό το απόστημα για πρώτη φορά φαίνεται να σπάει -και δεν αφορά μόνο τον καλλιτεχνικό χώρο, αφορά όλους τους χώρους που υπάρχει σχέση εξουσίασης, όλους τους εργασιακούς, αθλητικούς χώρους. Αυτό, αντί να αποτελεί ένα ζήτημα, το οποίο ομόθυμα να διαχειριστούμε έτσι ώστε να βρούμε τη διέξοδο από αυτό μέσω πολλών δράσεων, δράσεων παιδείας, ρυθμιστικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία… Αντί να τα δούμε από κοινού, γίνεται, κατά τη γνώμη μου, μια πάρα πολύ άκαιρη και άσκοπη κομματικοποίηση του φαινομένου, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».
Ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε νέα ρύθμιση - πακέτο, που θα περιλαμβάνει και «νομοθετικές παρεμβάσεις, αυστηροποίηση ποινών, ενώ θα ξαναδούμε τα ζητήματα παραγραφής. Με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, η οποία έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρχε μεγάλη ελαστικοποίηση στα ζητήματα αυτά».
Σε κάθε περίπτωση «είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που έχει να κάνει με την Παιδεία στη χώρα και πρωτίστως, με τα ζητήματα των υποκείμενων διακρίσεων, π.χ. υπάρχει ένα θέμα υποεκπροσώπησης των γυναικών σε όλους τους χώρους. Αυτά είναι τα φαινόμενα τα οποία καλλιεργούν τις διακρίσεις και όλες αυτές τις παθογόνες καταστάσεις», δήλωσε.
Ερωτηθείς ειδικότερα αν η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα παραγραφής για βιασμό ανηλίκου, απάντησε πως «είναι κάτι που θα μελετηθεί». «Δυστυχώς με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα έφθασε να παραγράφεται πριν την ενηλικίωση σχεδόν. Όλα τα νομικά ζητήματα θα τεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα είναι μέρος ενός πλαισίου».
Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, αναγνωρίζοντας ότι αυτή θα είναι «μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα», ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει με τα εργαλεία που έχει χρησιμοποιήσει, αρκετά καινοτόμα εργαλεία, και με μια τεράστια δημοσιονομική θυσία, να έχει κρατήσει σχεδόν ακέραιο το εργατικό δυναμικό. Σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουμε τη μικρότερη στην πραγματικότητα μείωση εργατικού δυναμικού. Αυτό σημαίνει ότι η βασική μαγιά που υπάρχει, εργοδοσία και εργαζόμενοι παραμένουν ακέραιοι. Θα υπάρξουν μέτρα που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις αλλά θα ενισχύσουν και τους εργαζομένους έτσι ώστε να παραμείνουν όρθιοι. Μέτρα - γέφυρα τα οποία θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα».