Στη Βουλή μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου η συμφωνία για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας να έχει αντίκρισμα και να μπορούν οι επενδυτές να λάβουν τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις και το δικαστήριο να κάνει αποδεκτό το σχέδιο.
Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε πως αν στην συζήτηση της Ολομέλειας τα κόμματα δεν στηρίξουν τη συμφωνία τότε αναγκαστικά τα ναυπηγεία θα ρευστοποιηθούν και «θα πάρει ο καθένας την ευθύνη του. Καθαρές κουβέντες για να γνωρίζει ο επενδυτής ότι αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει δολιοφθορές του σχεδίου αλλά και να πούμε στο δικαστήριο ότι έχει στήριξη».
Γεωργιάδης: «Αν δεν ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εγώ δεν θα πάω στο δικαστήριο»
«Το νομοσχέδιο παρέχει εξουσιοδότηση στον Υπουργό Ανάπτυξης να εκπροσωπήσει το Δημόσιο στο δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης. Αν δεν ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εγώ δεν θα πάω στο δικαστήριο. Θα οδηγηθούμε σε βίαιη ρευστοποίηση και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Αν δεν ψηφίσει «ΝΑΙ» να ξέρουν οι εργαζόμενοι ότι το ναυπηγείο θα κλείσει. Θα απολυθούν και δεν θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους παρά μόνο 2 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει βίαιη ρευστοποίηση και στην συνέχεια διαγωνισμός για την εξαγορά. Τα εύκολα παιχνίδια σε εμένα δεν θα τα επιτρέψω. Πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες μου σε αυτό το σχέδιο που για να γίνει ξεπεράστηκαν θηριώδη εμπόδια δεν θα τα επιτρέψω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Αναφορικά με τις προβλέψεις του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων είπε πως: «Το ΕΦΚΑ έναντι οφειλής 80 εκατ. ευρώ θα εισπράξει περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, περίπου 1,7 εκατ ευρώ περισσότερα από όσα θα έπαιρνε αν η εταιρεία οδηγούταν σε βίαιη ρευστοποίηση. Το Δημόσιο για οφειλές 27,4 εκατ. ευρώ θα λάβει περίπου 1,9 εκατ. ευρώ την στιγμή που θα εισέπραττε 1,3 εκατ. ευρώ σε περίπτωση πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των οφειλών που ανέρχονται σε 40,4 εκατ. ευρώ (θα λάμβαναν 2 εκατ. ευρώ με βίαιη ρευστοποίηση)».
Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εξέλαβαν το αίτημα για συναίνεση ως εκβιασμό προκειμένου να εκμαιεύσει τη θετική τους ψήφο και δήλωσαν επιφύλαξη προκειμένου να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια επί του σχεδίου. « Μένω έκπληκτος με τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κ. Σαντορινιού. Μάλλον με παρεξήγησε. Τι δήλωσα εγώ; Επειδή αυτό το σχέδιο για να μπορέσει να έχει πλήρεις πιθανότητες επιτυχίας, χρειάζεται ευρεία πολιτική στήριξη αν τα κόμματα κρίνουν ότι δεν είναι καλό θα προσχωρήσω στη δική τους γνώμη και δεν θα το εφαρμόσω. Πως είναι απειλή να ακολουθήσω τη δική σας γνώμη;», διευκρίνισε ο υπουργός.