Πρόστιμο 800.000 ευρώ επιβλήθηκε σε γιατρό που έγραψε χιλιάδες φάρμακα σε έναν μήνα με τον ΑΜΚΑ της μητέρας του και εκτελούσε τις συνταγές στο ίδιο φαρμακείο.
Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στους «Αταίριαστους» στον ΣΚΑΪ το πρωί, λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης συνταγογράφησης, στην οποία, όπως είπε, θα αποκαλύψει και άλλα τέτοια «λαβράκια».
Άδωνις: Έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 διαφορετικοί γιατροί
Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε πως έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 διαφορετικοί γιατροί με υπερβολική συνταγογράφηση, διαβεβαίωσε ότι γίνονται έλεγχοι, γιατροί καλούνται σε απολογία, ενώ κάποιες υποθέσεις έχουν ήδη σταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα και στην οικονομική εισαγγελέα, γιατί, όπως είπε, πέρα από πρόστιμα, θα υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που δίνεται αυτή την ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα αποκαλυφθούν «λαβράκια», τα πρώτα αλλά αρκετά ευρήματα «γιατρών που υπερσυνταγογραφούν φάρμακα για να κλέβουν λεφτά».
Αναφερόμενος στην περίπτωση αυτή του γιατρού που του επιβλήθηκε το τεράστιο πρόστιμο, είπε: «Χθες σε έναν γιατρό επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 γιατί έγραφε ασταμάτητα φάρμακα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο. Τα έγραφε στη μητέρα του. Πήρε τον ΑΜΚΑ, έγραφε ό,τι του ερχόταν στο κεφάλι».
Στην ερώτηση γιατί το κάνουν αυτό οι γιατροί, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως το κάνουν για να παίρνουν τα φάρμακα και να τα πωλούν.
«Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε»
«Θα βγάλουμε πολλά λαβράκια σήμερα», είπε και πρόσθεσε: «Να στείλω ένα μήνυμα, ότι λόγω των εξελιγμένων συστημάτων είναι ανόητο να συνεχίζουν κάποιοι γιατροί να κάνουν αυτά τα πράγματα. Έχουμε πολλά συστήματα, ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά προς τα πίσω. Θα πάμε και προς τα πίσω, σταματήστε να το κάνετε. Βλέπουμε από τα συστήματα σε ποιο φαρμακείο εκτελείται μια συνταγή, σε ποιον ΑΜΚΑ γράφεται».
Όσο για τη ζημία στο κράτος από αυτή την πρακτική, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «υπολογίζεται σε τουλάχιστον 50 εκατ. τον χρόνο τα φάρμακα που γράφονται για τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται. Αν γίνεται αυτό δέκα χρόνια, υπολογίστε ότι είναι 500 εκατ. ευρώ».
Όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξη Τύπου
Σε ό,τι αφορά τυχόν εμπλοκή των φαρμακοποιών σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε:
«Δεν δίνω κατευθείαν κατηγορία στο φαρμακείο, γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει την ηλεκτρονική συνταγή, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί […] Τα φαρμακεία, αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι κάποιος γιατρός γράφει υπερβολικά πολλά σκευάσματα στον ίδιο ασθενή και εκτελεί τον ίδιο μήνα, ξαφνικά εκατοντάδες τεμάχια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να του κινήσει το ενδιαφέρον. Θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ για αυτή την πρακτική».
Και συνέχισε: «Δεν είναι τιμωρητική η διάθεσή μου, αλλά να μπει μια τάξη. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να αποτελέσει και ένα είδος ανοιχτού καρνέ επιταγών».
«Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους»
Επίσης, αποκάλυψε ότι 100 νέοι γιατροί το πρώτο 8μηνο συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 - 422 φάρμακα. «Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους», υπογράμμισε σε άλλο σημείο.
«[…] Είμαστε εδώ για να σας πω τα πρώτα στοιχεία από τον εντοπισμό 100 νέων περιπτώσεων ιατρών που φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Το πρώτο οκτάμηνο του έτους μιλάμε πάντα για το 2024. Αυτοί οι 100 για συνταγογραφήσεις μεταξύ 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή, το τονίζω. Δηλαδή ο κάθε ασθενής από αυτούς τους 100 γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.630 τεμάχια φαρμάκων. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει ανθρώπινος οργανισμός που μπορεί να πάρει αυτές τις ποσότητες φαρμάκων και να μη χαιρετήσει γρήγορα τον μάταιο ετούτο κόσμο. Άρα, προφανώς δεν υπάρχει καμία ιατρική ειδικότητα ή αναγκαιότητα που μπορεί να δικαιολογήσει αυτούς τους αριθμούς. Και θέλω να πω στους γιατρούς που παρακολουθούν και να στείλω ένα μήνυμα: Είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν αυτό οι γιατροί σήμερα με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και το ελληνικό κράτος κάποτε, όταν αυτά γράφονταν σε βιβλιάρια ασθενών και σε διαφορετικά ταμεία και ο έλεγχος θα προϋπέθετε τρομακτικές δυνατότητες».
Όπως σημειώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, « […] η σημαντικότερη καινοτομία που προέβλεψε ο υπουργός είναι ότι προβλέφθηκε πλαίσιο το οποίο σχετίζεται με τα φάρμακα, επιβολής κυρώσεων και ποινών και για τις διαγνωστικές εξετάσεις και για λοιπές πράξεις και για τα ιατρικά προϊόντα[…] Μας έδωσε τη δυνατότητα για τους γιατρούς που υπερβαίνουν τα όρια του μηνιαίου πλαφόν συνταγογράφησης που αφορά μέση δαπάνη συνταγής ανά ειδικότητα και νομό, να μπορούμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη διαδικασία που απευθείας να μας δίνεται η δυνατότητα να καταλογίζουμε ποινές χωρίς να χρειάζεται να παραπέμψουμε αυτές τις περιπτώσεις στην επιτροπή Ελέγχου Συνταγογράφησης[…]».
«[…] προχωράμε και βελτιώνουμε όχι μόνο τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να βγάλει συμπεράσματα το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να βλέπει συμπεριφορές παραβατικότητας, να ελέγχει συμπεριφορές παραβατικότητας, να βάζει κανόνες σε αυτά που εσείς λέτε κόφτες και να ελέγχει αν οι κανόνες εφαρμόζονται. Δουλεύουμε πάνω στο σύστημα της συνταγογράφησης[…] τα business intelligence συστήματα.
Δηλαδή είναι αυτά τα συστήματα τα οποία τα τροφοδοτείς με ερωτήματα και σου δίνουν εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεσαι[…]».