Γεωργιάδης: «Έως σήμερα δεν υπάρχει καμία ακύρωση ή χρονική μετάθεση επενδυτικού σχεδίου λόγω του πολέμου» - iefimerida.gr

Γεωργιάδης: «Έως σήμερα δεν υπάρχει καμία ακύρωση ή χρονική μετάθεση επενδυτικού σχεδίου λόγω του πολέμου»

Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Έως σήμερα δεν υπάρχει καμία ακύρωση ή χρονική μετάθεση επενδυτικού σχεδίου, λόγω του πολέμου», επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε στην χθεσινή εκδήλωση με θέμα τις «Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ.

Πάντως ο υπουργός, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, χαρακτήρισε «δόκιμο τον προβληματισμό για το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια οικονομία και τι αυτό θα σημαίνει και για την ελληνική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τους μεταρρυθμιστικούς άξονες της στρατηγικής του υπουργείου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκτός από τον τουρισμό, η Ελλάδα μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα και στον τομέα της βιομηχανίας και επαναβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεργαστήκαμε με το ΕΒΕΑ επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Μπρατάκου

Από την πλευρά του, ο κ. Μπρατάκος, τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, βλέπουμε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όσον αφορά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, που πραγματοποίησαν το 2021 άλμα της τάξης του 70%».

«Οι επιδόσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Επιβεβαιώνουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Και αποτυπώνουν μια μεγάλη και επιτυχημένη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, που ενσωμάτωσε και προτάσεις και αιτήματα της επιμελητηριακής κοινότητας για τη μείωση της φορολογίας, για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, για τη βελτίωση της εργασιακής νομοθεσίας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μπρατάκος, η συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ παραμένει σήμερα η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το λόγο αυτό, η επιτάχυνση των επενδύσεων εξακολουθεί να αποτελεί στοίχημα ανάπτυξης - ακόμη και επιβίωσης - για την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια.

Πριν από την οικονομική κρίση, οι επενδύσεις στην Ελλάδα αποτύπωναν τα χαρακτηριστικά ενός μη βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, όπου ο κλάδος της βιομηχανίας είχε μερίδιο στο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου μόλις 4%. Οι καθαρά παραγωγικές επενδύσεις - όπως οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και σε προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας - ήταν ισχνή μειονότητα.

«Με την εμπειρία που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες διευρύνουν τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Επενδύσεις που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας και καλύτερα πραγματικά εισοδήματα, μακροπρόθεσμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία

«Η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία, θα είναι η παρακαταθήκη μας για μία ισχυρή, ανταγωνιστική και ανθεκτική βιομηχανία. Επομένως, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων σας ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις και μεταρρυθμίσεις της στρατηγικής».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στην 3η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, στην οποία, πλην των υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπροσώπων συνδέσμων βιομηχανιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετείχε και η Νάταλι Μπέργκερ - προϊσταμένη της διεύθυνσης Στήριξης Μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ, της γενικής διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην ομιλία του ο υπουργός διέτρεξε τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον με αιχμή την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε παγκόσμιο επίπεδο και επεσήμανε την αναγκαιότητα επίτευξης ενεργειακής αυτονομίας της ελληνικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, ανέλυσε τους στόχους που τίθενται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, τονίζοντας ότι η υλοποίησή τους μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα στη νέα εποχή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνικής ευημερίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, επαναβεβαίωσε την βούληση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για στενή συνεργασία με όλα τα υπουργεία και τους παραγωγικούς φορείς, ώστε η στρατηγική να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και ευχαρίστησε τη γενική γραμματέα Βιομηχανίας, Θέμιδα Ευτυχίδου, για την ταχεία ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης, πολύπλευρης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας.

Η δήλωση της κ. Ευτυχίδου

Η κ. Ευτυχίδου, δήλωσε με τη σειρά της πως η γενική γραμματεία Βιομηχανίας έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την εκπόνηση μιας συνεκτικής και περιεκτικής Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία και επεσήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στην χώρα μας για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη βιομηχανία και είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια για μια στρατηγική, συνδυασμένη με ένα σχέδιο δράσης με πρακτική εφαρμογή και εμβληματικές προτάσεις, θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα για τη βιομηχανία της χώρας».

Για τη συνεργασία της με τον υπουργό μίλησε η κ. Μπέργκερ

Από την πλευρά της η κ. Μπέργκερ δήλωσε: «Η συνεργασία με τον υπουργό και τις ελληνικές αρχές ήταν εξαιρετική και τους συγχαίρω για τη δέσμευσή τους σε αυτή την κρίσιμη μεταρρύθμιση. Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του εν λόγω έργου, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως μετά τα πρόσφατα γεγονότα που καλούν για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και τη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες».

Επιπλέον, η Κυρέλα Μπέργκερ, επεσήμανε την αναπτυξιακή δυναμική που καταγράφει η εγχώρια βιομηχανία (αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερους ρυθμούς από το σύνολο της οικονομίας) «αποτελώντας παράλληλα βασικό πυλώνα για την επίτευξη πολλαπλασιαστικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων για την ελληνική οικονομία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία αναπτύχθηκε με βάση τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιομηχανία, συμβαδίζοντας και ενσωματώνοντας παράλληλα και λοιπές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν πρόσφατα, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο και συνθέτουν το πλαίσιο άσκησης βιομηχανικής πολιτικής.

Τέλος, σημειώνεται ότι το έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και ανάπτυξη στρατηγικής για την ανάπτυξη και το μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας» σχεδιάστηκε και υλοποιείται με πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας υπό τη στενή εποπτεία και καθοδήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (Technical Support Instrument) και υλοποιείται από τη γενική διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ