Μήνυμα πως θα επιβάλει εξαναγκασμό στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν τις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως έσχατη λύση, σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα σε εκείνα τα νοσοκομεία της χώρας που υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, έστειλε από τη Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στην υποεπιτροπή Περιφερειών, για τις πολιτικές στελέχωσης των δομών υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, ο υπουργός Υγείας, τόνισε: «Το κράτος αναγνωρίζει το έλλειμα γιατρών και αναγνωρίζει ότι καθυστέρησε να κάνει ήδη διαρθρωτικές αλλαγές, να δώσει επιπλέον και άλλα. Παράλληλα, θα πρέπει ενδιάμεσα οι ιδιώτες γιατροί με αμοιβές να πάνε να δουλέψουν για να βγει η εφημερία. Εκτιμώ, ότι όπως πηγαίνουν τα πράγματα δεν θα χρειαστεί να επιβάλουμε εξαναγκασμό γιατί απ’ότι βλέπω οι σύλλογοι έδειξαν εποικοδομητικό πνεύμα. Αν μπουν οι ιδιώτες δεν έχω καμία διάθεση να επιβάλω εξαναγκασμό. Θα το εφαρμόσω μόνο αν δεν έχω καταφέρει να λύσω το πρόβλημα».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις καταγγελίες των γιατρών περί απειλών που τους εκτόξευσε σημείωσε πως για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια που υπάρχει πρόβλημα στο νοσοκομείο στη Κω, ο ιατρικός σύλλογος αποφάσισε να δώσει 1.000 ευρώ επιπλέον κίνητρο. «Θετική κίνηση αλλά πριν ξεκινήσουν οι απειλές δεν θυμάμαι να είχαν κάνει τέτοια πρόταση. Τελικά μάλλον κάπως χρήσιμη ήταν για να λύσουμε πρόβλημα», είπε με νόημα.
Γεωργιάδης: Έρχεται υπουργική απόφαση με κίνητρα σε γιατρούς για τις άγονες περιοχές
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως μέσα στην επόμενη βδομάδα, θα ψηφιστεί στη Βουλή, νομοθετική διάταξη (η αντίστοιχη ΥΑ αναμένεται να βγει μέχρι τα μέσα Αυγούστου), η οποία θα τον εξουσιοδοτεί να διαχειριστεί εξολοκλήρου το πρόβλημα. «Χρειάζομαι νομική εξουσιοδότηση που θα πάρω την επόμενη βδομάδα. Μόλις τη ψηφίσει η ολομέλεια θα την υπογράψω. Διευρύνουμε τα κριτήρια του πως εντάσσονται περιοχές στις “άγονες” όπως πχ στη Σπάρτη. Όπου έχουν γίνει διαδοχικές προσκλήσεις γιατρών και μένουν παραμένουν άγονες, μετατρέπεται σε άγονη και η περιοχή», είπε και εξήγησε: «Δίνουμε στους γιατρούς 3.600 ευρώ το χρόνο και στις ειδικότητες με μεγάλη έλλειψη δίνουμε τα διπλάσια (7.200 ευρώ). Δεν τα δίνουμε μόνο σε αυτούς που πηγαίνουν τώρα να κάνουν αίτηση. Στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία Β των άγονων, δίνουμε 2.400 ευρώ μεικτά και 4.800 ευρώ αντίστοιχα».
Νωρίτερα πάντως μίλησαν στην επιτροπή, φορείς και ιατρικοί σύλλογοι που στην πλειοψηφία τους ζήτησαν από τη Πολιτεία, οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν τις μονάδες σε άγονες περιοχές αλλά και χρηματοδότηση για την κατασκευή κατοικιών, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση τους θερινούς μήνες.