Διευκρίνισεις μετά τις διαμαρτυρίες ασφαλισμένων ότι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε φάρμακα που συνταγογραφούσαν για σειρά ετών έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 «υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα εκδώσει μία υπουργική απόφαση για το πώς θα γίνεται η κατοβαλή της αποζημίωσης των γενόσημων φαρμάκων. Η σχετική υπουργική απόφαση βγήκε στις 12/7 του 2022 και είχε έναρξη εφαρμογής 1/7 του 2023. Την 1/7 του 2023 ο προκάτοχός μου κ. Χρυσοχοΐδης θεώρησε ότι δεν έχει γίνει επαρκής ενημέρωση και έδωσε παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη περαιτέρω παράταση», εξήγησε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης.
Γεωργιάδης: Αν ο ασθενής δεν επιλέξει το φθηνότερο, προφανώς θα πληρώσει περισσότερα
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η απόφαση ορίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού είναι να εξηγεί στον ασθενή που ζητά ένα φάρμακο βάσει δραστικής ουσίας ότι έχει 10 επιλογές και η μία κοστίζει τόσο και η άλλη τόσο. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει ασφαλιστικά, δηλαδή αποζημιώνει στο 100% τη φθηνότερη δραστική ουσία. Μπορεί να πει ο ασθενής στον φαρμακοποιό “θέλω να μου δώσεις σε αυτή τη δραστική ουσία το φθηνότερο φάρμακο”. Αν δεν επιλέξει το φθηνότερο, προφανώς θα πληρώσει περισσότερα».
Γεωργιάδης για γενόσημα: Ο νόμος είναι σωστός
«Ο νόμος είναι σωστός. Το κράτος όταν επιδοτεί το ακριβότερο φάρμακο ενώ είναι το ίδιο, κάνει δύο ζημιές: πρώτον κάνει δώρο πολλά εκατομμύρια ευρώ στη βιομηχανία, και δεύτερον ωθεί τις βιομηχανίες να κρατούν τις τιμές ψηλά», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.