Ως νέα εποχή για την Ελλάδα χαρακτήρισε την επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.
«Η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ συνιστά μια σημαντική επιτυχία, επισφραγίζοντας μια μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με προσωπική του παρέμβαση διασφάλισε τους πόρους 19,3 δισ. ευρώ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, καθορίζοντας ταυτόχρονα και το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027» ανέφερε.
Νέα περίοδος στον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές περιοχές
Στη δήλωσή του ο υπουργός υπογράμμισε ότι η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου «σηματοδοτεί μια νέα περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τον πρωτογενή μας τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές, δεδομένων των σοβαρών και μεγάλων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν».
Σκοπός, όπως είπε, είναι να ενσωματωθεί «με ισορροπημένο τρόπο των στόχων της νέας ΚΑΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία, και μάλιστα για πρώτη φορά μέσα από μια ενιαία προσέγγιση, η οποία προβλέπει την από κοινού συνεισφορά των δύο πυλώνων της, τόσο του Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τον Πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων, στην επίτευξη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με μετρήσιμα αποτελέσματα».
Γιατί είναι σημαντική η επιτυχής εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου
Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε πως η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η «επιτυχής εφαρμογή του Στρατηγικού μας Σχεδίου» καθώς, όπως είπε, «θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική και αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, θα προστατεύσει τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους και την πλούσια βιοποικιλότητα των αγροτικών μας περιοχών προωθώντας με 1,4 δισ. ευρώ τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής, θα τονώσει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου δημιουργώντας περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης και θα διαμορφώσει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης στην ελληνική περιφέρεια συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή μας τομέα με περισσότερους από 65.000 νέους γεωργούς συνολικά, να επωφελούνται των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ».