Θιγμένη από μια αναφορά εις βάρος της από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, εμφανίστηκε στη δική της δευτερολογία η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται από τη τεκμηριωμένη κριτική που του άσκησα και προσπάθησε να πει πως εγώ, ως γυναίκα, δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργούν τα εναέρια μέσα κι εκείνος, ως άνδρας, θα πρέπει να μου εξηγήσει. Χάνει, όταν στριμώχνεται, την αστική του ευγένεια», υποστήριξε η κ. Γεννηματά για τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό λέγεται mansplaining και θα πρέπει το συντομότερο να ζητήσει συγγνώμη».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως συνιστά ατόπημα η αποφυγή του κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε στην ομιλία της, για τα πόσα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και πώς κατανεμήθηκαν στη πυρκαγιά της βόρειας Εύβοιας. «Δεν απάντησε γιατί ξέρει ποιος έχει την ευθύνη και έδωσε τις εντολές», ανέφερε.
«Προσχηματική η συγγνώμη του πρωθυπουργού»
Ανταπαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι η συγγνώμη του πρωθυπουργού ήταν προσχηματική και περίμενε αυτοκριτική, ενώ επανέλαβε τις επικρίσεις για συγκεντρωτισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κ. Γεννηματά αντέδρασε έντονα στις αιχμές ότι δεν έχει ορίσει εκπροσώπους το ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή για την επεξεργασία νόμου για τη κλιματική αλλαγή, που έχει αποφασιστεί από τον Μάιο.
Υπενθύμισε δε, ότι ήταν πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κάνοντας αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι με δικές τους πρωτοβουλίες ξεκίνησαν πολιτικές για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις οποίες η Νέα Δημοκρατία διαφωνούσε.
Τι σημαίνει ο όρος mansplaining που ανέφερε η Φ. Γεννηματά
Mansplaining είναι ένας συνδυασμός των αγγλικών λέξεων man(άνδρας) και explaining (εξήγηση) και ορίζεται ως «η πράξη του να εξηγείς κάτι σε κάποιον, συνήθως ένας άνδρας σε μία γυναίκα, με τρόπο περιφρονητικό ή κηδεμονικό (πατροναριστικό)».
Η αρθρογράφος Λίλι Ρόθμαν του αμερικανικού περιοδικού The Atlantic ορίζει το mansplaining ως «το να εξηγείς χωρίς επίγνωση του γεγονότος ότι ο δέκτης της εξήγησης γνωρίζει περισσότερα από τον εξηγητή, ο οποίος συχνά συμβαίνει να είναι άνδρας απευθυνόμενος σε γυναίκα».
Η συγγραφέας και δοκιμιογράφος Ρεμπέκα Σόλνιτ αποδίδει με τη σειρά της το φαινόμενο σε ένα συνδυασμό «υπέρμετρης αυτοπεποίθησης και αμάθειας».