Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των voucher τηλεκατάρτισης εξαπέλυσε, από το βήμα της βουλής, η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έστρεψε τα πυρά της και κατά του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι αυτός έχει την ευθύνη καθώς, όπως υποστήριξε, στο πρωθυπουργικό γραφείο αποφασίστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον Πρωθυπουργό. Στο πρωθυπουργικό γραφείο συμφωνήθηκε και παρουσιάστηκε το σχετικό πρόγραμμα για αυτό και ο υπουργός Εργασίας παραμένει ακόμα στη θέση του την ώρα που τον “αδειάζουν” οι πάντες. Χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιστημόνων για να μοιραστούν 36 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες με τις πλατφόρμες που ουσιαστικά ελέγχονται από 3-4 φιλικά προσκείμενα πρόσωπα προς την κυβέρνηση. Συνολικά 88 εκατομμύρια θα μοιράζονταν σε πάσης φύσεως μεσάζοντες για προγράμματα μαϊμού. Αυτό αποκαλύφθηκε και γι’ αυτό η κυβέρνηση έτρεξε άρον - άρον να μαζέψει τα άπλυτα της», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.
Γεννηματά: Επιμένουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης
Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι το κόμμα της θα επιμείνει στην διερεύνηση της υπόθεσης την οποία όπως είπε πρώτο έφερε στη δημοσιότητα. «Εμείς θα επιμείνουμε να διερευνηθεί η υπόθεση και να βγει όλη η αλήθεια στο φως γιατί και το επιχείρημα για άντληση χρημάτων από το ΕΣΠΑ αποδείχτηκε σαθρό αφού έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκάλυψε ότι θα μπορούσαν να επιδοτηθούν απευθείας οι απασχολούμενοι με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν για την κρίση. Δεν το ζήτησε καν η κυβέρνηση. Και πονηριές και ψέματα. Καταγγείλαμε πρώτοι, από τις 27 Μαρτίου το στήσιμο της κομπίνας. Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Από αυτόν εκπορεύονται οι εντολές και οι αποφάσεις. Και ποια ήταν η απάντηση του κ Βρούτση χθες στη Βουλή ότι όλοι τα ίδια έχουν κάνει τα ίδια έκανε και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχαρητήρια λοιπόν που κάνετε τα ίδια κόλπα μπράβο.»
Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις δομές υγείας
Αναφερόμενη στα κρούσματα που εμφανίστηκαν χθες σε δομές υγείας στο Περιστέρι και στο Ελληνικό η Φώφη Γεννηματά είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την ανάγκη διενέργειας ελέγχων. «Τα προβλήματα υπάρχουν σε περιπτώσεις με υψηλή επικινδυνότητα διάδοσης όπως κλειστές κι άλλες δομές, εκεί όπου η κυβέρνηση έπρεπε να ενεργήσει πολύ πιο γρήγορα και προληπτικά. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για την ανάγκη ελέγχου και για τη διενέργεια τεστ σε δομές που βρίσκονται οι ευάλωτες κοινωνικά και ευπαθείς ομάδες, σε ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία δομές Ρωμά μεταναστών και λοιπά. Εκδόθηκαν πρωτόκολλα με οδηγίες αλλά στη συνέχεια δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος για να δουν αν εφαρμόζονται οι οδηγίες αυτές ούτε και κανένας μπήκε στον κόπο για να γίνουν έγκαιρα τεστ εκεί που υπήρχε υψηλή επικινδυνότητα. Τώρα εμφανίζονται τα προβλήματα στη Λάρισα, στη Νέα Μάκρη, στην Ριτσώνα, στο Κρανίδι, στο Περιστέρι και στα νότια της Αθήνας. Αναδεικνύεται ότι υπάρχει και ζήτημα με το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και αυτό πρέπει να το δούμε και άμεσα. Η κυβέρνηση τρέχει εκ των υστέρων να προλάβει και ελπίζουμε τα προβλήματα να περιοριστούν εδώ κάποιοι όμως έχουν ξεκάθαρα την ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Οι τρεις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ
Τέλος, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι το κόμμα της καταθέτει σήμερα τρεις τροπολογίες για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.
α) Ειδικά για φέτος η Προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις πρέπει να μειωθεί, τουλάχιστον στο 50%. Και γι’ αυτές που είναι κλειστές ή πλήττονται να είναι μηδενική.
β) Αναστολή των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας.
«Αφορά τους ασθενέστερους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και βέβαια πολλούς μικρομεσαίους. Από 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί της Α’ κατοικίας απελευθερώνονται πλήρως. Είναι δυνατόν να πετούν τα funds, έξω από τα σπίτια τους ιδιοκτήτες μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Ανακοινώσατε το άνοιγμα τμημάτων των δικαστηρίων μόνο και μόνο για να μπορούν να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Μόνο οι Τράπεζες κερδίζουν από αυτό», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ
γ) Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του προσωπικού στο ΕΣΥ και των εργαζόμενων στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
«Μετράω μέρες. Ο κ. Μητσοτάκης σιωπά δυο μήνες σχεδόν. Πότε θα δείξει έμπρακτα την αναγνώριση στους υγειονομικούς; Δεν αρκούν τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια.»