Η Φώφη Γεννηματά έθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την απολιγνιτοποίηση.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναρωτήθηκε «γιατί αυτή η βιασύνη με την απολιγνιτοποίηση;» τονίζοντας πως «ο χρόνος που έχει δηλώσει η κυβέρνηση να κλείσουν όλες οι μονάδες το 2023 και μόνο μια να μείνει μέχρι το 2028 είναι απαράδεκτα μικρός».
Η κ. Γεννηματά μιλώντας από την Κοζάνη, στην διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα την «Δίκαιη και ομαλή μετάβαση στη μετα-λιγνίτη εποχή», μίλησε για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας που προκύπτουν από την επιλογή της κυβέρνησης και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνική κυριαρχία όταν η χώρα στηρίζεται 100% στα εισαγόμενα καύσιμα». Ζήτησε για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού «να μην κλειδώσει το μίγμα ενέργειας στο ΦΑ», ενώ προειδοποίησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος «η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού να γίνει χωρίς την ΔΕΗ» και επεσήμανε ότι «χρειάζονται απαντήσεις από την κυβέρνηση».
Η κ. Γεννηματά κατέληξε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις και τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη και είμαστε στην περιοχή για να πιέσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εξαγγελίες της και να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα και την κραυγή αγωνία σας στην Ευρώπη».
Γεννηματά: Προτεραιότητα η κλιματική αλλαγή
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κ. Γεννηματα τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι προτεραιότητα για το ΚΙΝΑΛ και αποτελεί χρέος απέναντι στην νέα γενιά. Σημείωσε όμως ότι οι περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης πρέπει να παραμείνουν δημογραφικά ενεργές με την οικονομία τους σταθερή. «Είναι μεγάλο ήδη το πρόβλημα που έχουν να μην το μεγαλώσουμε κι άλλο» σημείωσε.
Η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική και στην προηγούμενη κυβέρνηση που εξ αιτίας της όπως τόνισε «η δυτική Μακεδονία κατέχει θλιβερές πρωτιές στην ανεργία στην Ευρώπη. Τολμώ να πω ότι σήμερα μιλάμε από την πρωτεύουσα της ανεργίας» σημείωσε. Αναφέρθηκε και σε ειδικότερα προβλήματα της περιοχής που προκύπτουν από την απολιγνιτοποίηση όπως το θέμα της λειτουργίας την τηλεθερμάνσεων που αφορά ορισμένους δήμους της δυτικής Μακεδονίας και πρότεινε την δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο που θα λύσει όχι μόνο το πρόβλημα της θέρμανσης στους δήμους, αλλά θα προσφέρει την δυνατότητα φθηνής ενέργειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις του μεταποιητικού αγροτοδιατροφικού τομέα. Επίσης πρότεινε η δυτική Μακεδονία να γίνει περιοχή πιλότος στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να δοθούν κίνητρα στους πολίτες αντίστοιχα του εξοικονομώ.
Νωρίτερα πραγματοποίησε συνάντηση - συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων και των παραγωγικών τάξεων της περιοχής, όπως σωματεία εργαζομένων στην Ενέργεια αλλά και εκπροσώπους του νεοσύστατου «Παρατηρητηρίου Απολιγνιτοποίησης» που αποτελείται από τις τριάντα μεγάλες ιδιωτικές τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο ενεργειακό λεκανοπέδιο και απασχολούν περί τους 3.000 εργαζομένους.