Ολοκληρωμένο σχέδιο τοπικών, «χειρουργικών», όπως είπε, παρεμβάσεων και όχι οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά για να αντιμετωπιστεί η νέα έξαρση της πανδημίας.
Επέκρινε παράλληλα την κυβέρνηση πως πορεύεται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε συγκεκριμένα:
«Το πρώτο θέμα που πρέπει να δει η κυβέρνηση είναι τα περισσότερα τεστ και η καλύτερη ιχνηλάτηση, για να μπορεί να ζυγίζει πιο σωστά και άρα να παίρνει πιο γρήγορα τις αποφάσεις και να είναι πιο αποτελεσματικές. Γιατί μέχρι σήμερα κάναμε λιγότερα τεστ από ό,τι χρειαζόμασταν και η ιχνηλάτηση γίνεται μόνο κεντρικά από τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, που σημαίνει ότι δεν γίνεται αποτελεσματικά. Δεν γίνεται αποτελεσματικά στο σύνολο της χώρας.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε, είναι να μην παίρνονται οριζόντιες αποφάσεις. Ακούω πάρα πολλούς λοιμωξιολόγους, που λένε ότι χρειάζεται επιφυλακή και χειρουργικές παρεμβάσεις. Είναι χειρουργικές παρεμβάσεις να παίρνονται οριζόντιες αποφάσεις σε όλη τη χώρα και σε περιοχές που είναι και στο πράσινο και στο πορτοκαλί και στο κόκκινο; Δεν είναι».
«Το 50% των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη έμειναν εκτός της Επιστρεπτέας»
Σχετικά με την οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι από καιρό το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η ενίσχυση να φτάσει το 70% της επιστρεπτέας προκαταβολής και το υπόλοιπο να είναι δάνειο.
«Πριν απ' όλα χρειάζεται ρευστότητα η οικονομία, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, δεν έφτασε η ρευστότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις. Από το τελευταία πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 50% των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη έμειναν εκτός. Αποκλείστηκαν από οποιαδήποτε ρευστότητα», είπε η κ. Γεννηματά. Επανέλαβε ότι χρειάζεται απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων, να παγώσουν οι πλειστηριασμοί με νόμο και να δοθεί επιδότηση στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για να μην έχουμε εκτίναξη της ανεργίας. Ισχυρίστηκε, δε, πως τα ποσά αυτά μπορεί να τα αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός.