Γεννηματά για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Περίμενα περισσότερη αποφασιστικότητα από τον πρωθυπουργό - iefimerida.gr

Γεννηματά για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Περίμενα περισσότερη αποφασιστικότητα από τον πρωθυπουργό

Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή
Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κριτική στη στάση του πρωθυπουργού κατά την συνάντηση με τον Ερντογάν άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, λίγη ώρα μετά την συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Κυβέρνηση είναι φανερό, ότι όπως και η προηγούμενη, υποτίμησε το πρόβλημα. Σήμερα, ακούγοντας τον Πρωθυπουργό αισθάνομαι ότι προσπαθεί και να το υποβαθμίσει», είπε η κ. Γεννηματά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1. Πρόσθεσε μάλιστα πως «έχουμε φύγει από την προκλητική ρητορική της Τουρκίας και έχουμε ενέργειες, που δεν πρέπει να αφήσουμε να οδηγήσουν σε τετελεσμένα. Δεν μπορεί να ακούω τον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να δείξουμε καλή διάθεση. Δεν αρκεί η καλή διάθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει».

Φώφη: «Περίμενα περισσότερη αποφασιστικότητα από τον πρωθυπουργό»

«Περίμενα περισσότερη αποφασιστικότητα και τον Πρωθυπουργό να κάνει σαφές ότι θέλουμε ειρήνη και καλή γειτονία, αλλά ότι αυτό προϋποθέτει σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα μας» σχολίασε η Φώφη Γεννηματά.

Εσπευσε μάλιστα να προσθέσει: «Εγώ δεν γνωρίζω με ποια γραμμή πορεύεται η Κυβέρνηση στα εθνικά μας θέματα. Η χώρα πορεύεται χωρίς εθνικό σχέδιο και εθνική γραμμή, χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η γραμμή και τι προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει. Αυτά όλα θα έπρεπε να μπουν σε ένα χαρτί ως απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αυτό να είναι ένα σαφές μήνυμα και προς την Τουρκία και προς τους εταίρους μας».

Γεννηματά: «Φοβάμαι θερμό επεισόδιο και πρέπει να αποφευχθεί»

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι φοβάται για «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα απάντα για να μην φθάσουμε σε ένα «θερμό επεισόδιο». Πρέπει να δούμε πως θα προλάβουμε τέτοιες εξελίξεις, γι΄ αυτό χρειάζεται η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτήν την ώρα πρέπει να απαιτήσουμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να νίπτει τας χείρας του και πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με ρητή και ξεκάθαρη απόφαση του, να στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά να λέει και προς την Λιβύη ότι θα πρέπει να αποφύγει τέτοιου είδους συμφωνίες, όπως αυτήν με την Τουρκία», συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Σε ότι αφορά την στάση του Κινήματος Αλλαγής, η επικεφαλής του είπε στον ΑΝΤ1 ότι «είναι κρίσιμες οι ώρες. Έχουμε δείξει στην πράξη τι είναι πατριωτισμός και απαιτούμε πράγματα και από τους εταίρους μας και από την Κυβέρνηση».

Καταλήγοντας, η κ. Γεννηματά είπε «ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να αισθανθεί ότι έχει έρθει η ώρα κάτι να κερδίσει και η χώρα μας. Παραχωρήσαμε πράγματα με την Συμφωνία των Πρεσπών, παραχωρήσαμε πράγματα στο Προσφυγικό στο οποίο έχει τα κλειδιά η Τουρκία, έχουμε παραχωρήσει την δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο. Το 2015 δεν βγήκαμε από το ευρώ, χάρη στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο όμως έγινε μέσα στην κρίση. Καλό θα είναι αυτήν την φορά να μην φθάσουμε στην κρίση, για να πάρουμε απόφαση για τα κρίσιμα θέματα».

Οθωνας: Η εθνική γραμμή δεν μπορεί να διαμορφωθεί ερήμην των πολιτικών δυνάμεων

Εξάλλου, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας, εξηγώντας σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ την ανάγκη για την σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τόνισε: «Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μία εθνική στρατηγική απάντησης και αντιμετώπισης στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα». Για να προσθέσει: «Κατά την Κυβέρνηση οι πολιτικές δυνάμεις επιβάλλεται να συνδιαλέγονται και να επιχειρούν μία συνεννόηση και μία συναίνεση στα μεγάλα θέματα της χώρας, μόνο όταν έχουν να διαχειριστούν μία ενεργή, έκτακτη και μείζονα  κρίση. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι ο θεσμικός διάλογος των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διαμορφώσουν μία εθνική γραμμή, δεν πρέπει να γίνεται κατ' εξαίρεση, όταν θα φτάνουν οι Τούρκοι στη Λαμία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε μάλιστα πως «η εθνική γραμμή δεν μπορεί να διαμορφωθεί ερήμην των πολιτικών δυνάμεων και δεν μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ούτε βέβαια να διαμορφωθεί ως συνέπεια δυσμενών τετελεσμένων για τη χώρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ