Διάλογο ανάμεσα στα κόμματα και κοινωνική συμφωνία για ένα σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, προτείνει η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας:«Tο 2020 δεν είναι 2008. Η πανδημία αφορά όλο τον κόσμο, όλη την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε λύσεις όλοι μαζί».
Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξη της στον Real fm ,εκτίμησε ότι δεν πρέπει τώρα, στην σκιά της πανδημίας, να επιχειρούνται από εργοδότες και την Κυβέρνηση λύσεις ιδεοληπτικές που αποφύγαμε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αντιθέτως, επιβάλλεται να ασκηθεί πίεση στην Ευρώπη από όλες τις κομματικές δυνάμεις, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομίας για την μετά την κρίση εποχή. «Το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ», είπε. «Κι αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ των κομμάτων και κοινωνική συμφωνία».
Η Ευρώπη καθυστερεί
«Πρέπει να εκδοθεί κορωνο- ομόλογο» τόνισε η κ. Γεννηματά μιλώντας για τον ρόλο της Ευρώπης. «Η Ευρώπη χρειάζεται νέο χρήμα με το ομόλογο αυτό που θα εξοφληθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών και δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη για να σταθούμε στα πόδια μας. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει ψηλά την σημαία που σήκωσε, δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος», είπε.
Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν
Καθυστερήσεις διαπίστωσε η κ. Γεννηματά και στους ρυθμούς που παίρνει τα μέτρα η κυβέρνηση.
« Δυστυχώς η ρευστότητα που δίνουν στην αγορά είναι λιγότερη από ότι δίνουν άλλα κράτη», επισήμανε. «Έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις κι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει τρεις δυνατότητες. Πρώτον δεν υπάρχουν για το 2020 δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό δίνει μεγάλο πεδίο ελευθερίας. Το δεύτερο είναι ότι συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και το τρίτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.
Γεννηματά: Επείγουσα ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα νέο ΕΣΥ
Γεννήματα: Χρειαζόμαστε ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ»
Δεν μιλώ για τη ρευστότητα που δίνουν άλλα κράτη που αγγίζουν το 20% του ΑΕΠ τους και εδώ μιλάμε για το 1%. Καταλαβαίνετε συγκριτικά πόσο μεγάλο περιθώριο υπάρχει. Γιατί αν κλείσουν επιχειρήσεις ξέρετε πόσο δύσκολα να ανοίξουν μετά. Ήδη πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο πέντε εργοστάσιων της Βιοχάλκο. Ελπίζω ότι δεν θα είναι μόνιμο το κλείσιμο αυτό. Πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της εγκαίρως. Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών. Υπάρχει μία τεράστια αδικία. Οι νοσηλευτές που εργάζονται στο δημόσιο δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να τους χειροκροτούμε κάθε μέρα, αλλά πρέπει να τους αναγνωρίζουμε και έμπρακτα. Αυτή η αδικία πρέπει να τελειώσει. Θα το φωνάζω κάθε μέρα. Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου. Να στηριχθεί από όλα τα κόμματα στη Βουλή και δεν έχει άμεση επιβάρυνση το μέτρο αυτό».
Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι
Η κ. Γεννηματά ζήτησε να μην φορτωθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα τα βάρη της κρίσης λόγω κορωνοϊου.
«Είναι δυνατόν να μην παίρνουν απόφαση για την παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας μέσα σε αυτές τις συνθήκες;», διερωτήθηκε. «Για τους αυτοαπασχολούμενους Επιστήμονες, συνεχίζουν τον εμπαιγμό με τα voucher και την τηλεκατάρτιση. Πίσω από αυτό, πίσω από τη δήθεν τηλεκατάρτιση φαίνεται ότι κάποιοι θα έχουν κέρδη δεν είναι ώρα για τέτοια πράγματα. Είναι ώρα για συλλογική προσπάθεια. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να στηρίξουμε το επιστημονικό δυναμικό», πρόσθεσε και κατέληξε:
«Μιλήσαμε για μέτρα στήριξης των συνταξιούχων και κάποιοι μας παρεξήγησαν. Μιλάμε γι’ αυτούς που καθυστερεί η έκδοση της σύνταξης τους και είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Πρέπει να σκύψει η κυβέρνηση πάνω στο πρόβλημά τους. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα του άρθρου 9 της ΠΝΠ που οδηγεί σε φτωχοποίηση των εργαζομένων. Δεν θα επιβάλουν τώρα συγκεκριμένοι εργοδότες ότι δεν πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το μάρμαρο της κρίσης».