Γέφυρες επικοινωνίας με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί ένα θερμό μέτωπο που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αναζητεί η κυβέρνηση.
«Ακούμε τα αιτήματα και αναζητούμε λύσεις χωρίς να επιδιώκουμε την ένταση», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη που αποχωρούσαν από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη, λίγο μετά τις επτά και μισή το απόγευμα, στέλνοντας μήνυμα διαλόγου και συνεννόησης.
Είναι η πρώτη φορά αυτά τα πέντε χρόνια που το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί μια τόσο θερμή κατάσταση με τον αγροτικό κόσμο, απόρροια κυρίως των καταστροφών στη Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Αναγνωρίζουν ότι οι πληγές που άφησε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής είναι τεράστιες, ωστόσο σημειώνουν ότι το μέγεθος της κρατικής αρωγής και η ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων ήταν πολλαπλάσια από κάθε άλλη φορά.
Βέβαια, τα προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν, αλλά εκτιμούν ότι διαχειριστικά λάθη «θόλωσαν» τη γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης που έγινε. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή οι διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ παρά την πρόβλεψη για περίοδο χάριτος δύο ετών δημιούργησαν αναίτιες πηγές έντασης, όπου χρειάστηκε να παρέμβουν πυροσβεστικά τα αρμόδια υπουργεία για να διορθώσουν τις γκάφες.
«Η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, που δείχνει τη διάθεση που υπάρχει για να λυθούν τα προβλήματα όπου αυτό είναι εφικτό. «Οι αποζημιώσεις συνεχίζουν να καταβάλλονται όσο πιο γρήγορα επιτρέπουν οι κανόνες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις κινούνται στα όρια της κοινοτικής νομοθεσίας προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, που συμμετείχε στη σύσκεψη, έχουν γίνει 33 χιλιάδες αιτήσεις, που πρέπει να προχωρήσουν «με βάση τη νομοθεσία, δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού».
Τα περιθώρια για περαιτέρω ενισχύσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ζητούν οι αγρότες, είναι περιορισμένα. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να δεσμευτούν για μια νέα παρέμβαση λόγω του δημοσιονομικού πλαισίου και των αυστηρών κοινοτικών κανόνων, ωστόσο είναι δεδομένο ότι κάνουν υπολογισμούς και αναζητούν κονδύλια.
Οι 19 δράσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
Από την πλευρά της κυβέρνησης υπενθυμίζουν τις τελευταίες ημέρες και μια σειρά περίπου 19 δράσεων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για την έμπρακτη στήριξη όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ άλλων, σημειώνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, και από το 24% στο 13% για τα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ με 400 εκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις.
Η διαχείριση των μπλόκων των αγροτών
Το πρώτο crash test για τη διαχείριση της καυτής πατάτας των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι τα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica» την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σκοπεύουν να βρεθούν αγρότες από τα μπλόκα για να διαμαρτυρηθούν και η αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που δείχνει τη σημασία που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στη σωστή διαχείριση της κατάστασης και, βέβαια, την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό δίκτυο, χωρίς να επαναληφθούν εικόνες από το παρελθόν όπου η χώρα κοβόταν στα δύο από τα τρακτέρ.