Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού διοργάνωσε στις 6 και 7 Δεκεμβρίου διημερίδα με θέμα «Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για την επιμόρφωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και συνέβαλε στην εμβάθυνση του γνωστικού του υπόβαθρου ως προς την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και γενικότερα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Τη διημερίδα παρακολούθησαν εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα της επιχειρησιακής σχεδίασης από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και παραβρέθηκαν σε αυτήν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ ταξίαρχος Ιωάννης Καστρίσιος και η επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα Monica Zanarelli.
Υπεύθυνη για την διοργάνωση ήταν η διευθύντρια Επικοινωνίας της Ελληνικής Αποστολής του Ερυθρού Σταυρού Χριστίνα Παπαγεωργίου.
Το πρόγραμμα της διημερίδας περιλάμβανε θεωρητικά αντικείμενα που αφορούσαν στην εφαρμογή των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στις ένοπλες συρράξεις.
Στην διημερίδα του ΓΕΕΘΑ καλύφθηκαν οι θεματικές ενότητες:
- Εισαγωγή στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και ενημέρωση για την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
- Διεξαγωγή εχθροπραξιών - Αρχές χρήσης βίας.
- Άτομα σε ένοπλες συγκρούσεις (μαχητές, πολίτες, αιχμάλωτοι πολέμου κ.α) και άμεση συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες.
- Ο ανθρωπιστικός παράγοντας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
- Παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, οι υποχρεώσεις των κρατών, καθώς και ο ρόλος και οι ευθύνες της Διοίκησης.
- Μελέτη υποθετικού σεναρίου (case study) μίας δημοκρατικής χώρας με οργανωμένο στρατό, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένοπλη ομάδα ανταρτών στο βόρειο τμήμα της.